TV

Lola Jensen: Så meget har børnefamilien ændret sig

For mange forældre i dagens Danmark er børn ikke længere noget, man bare får. Børnefamilien bliver til et omfattende og vigtigt projekt, som skal overvejes og planlægges nøje i forhold til fritid, karriere, venskaber og kærlighedsliv. Og hvad nu hvis bilen ikke er stor nok? Og hvilken barnevognsmodel er mon den bedste og mest ergonomiske til lille junior?

Men spørger man Go' morgen Danmarks faste børneekspert og familievejleder, Lola Jensen, har det ikke altid været sådan. Hun kan netop nu fejre 30 års jubilæum som familievejleder, og har derfor kunnet følge udviklingen fra dengang til nu på nærmeste hold.

- Man fik børn dengang, fordi det gjorde de andre jo. Det var fordi arten skulle overleve, at få et barn var simpelthen bare en del af at være en familie, siger hun.

Samtidig var der ifølge hende for 30 år siden meget mere opmærksomhed på at lære børn høflighed, at tage ansvar og tage del i fællesskabet. Og ikke mindst nogle andre kerneværdier i forhold til børn og opdragelse. 

- Det var ikke lige så militant som i 50'erne, men det var bare meget vigtigt at man kunne nogle ting. At rydde op efter sig selv, eller at man lærte evnen til at tilgive. At kunne tage andre ind i fællesskabet, siger Lola Jensen.

Hun ser derfor med stor varme og glæde tilbage på sit lange arbejdsliv, og de hundredevis af familier hun har mødt på sin vej.

- Der var plads til forskellighed. Selvfølgelig var det også mobning dengang, men på et helt andet plan end i dag. Og det var let at føle sig velkommen dengang, det var nemmere at være familievejleder, siger hun.

Men det var trods alt ikke nemt og gnidningsfrit hele tiden. Datidens familieliv bød også på sit eget sæt udfordringer, specielt overgangen fra børneopdragelse med tugt og ørefigner, til den mere lyttende og tålmodige forælder.

- Man kom fra en tid hvor de voksne bestemte og børn bare skulle indrette sig. Og den stemning fra den tid, hvor man bare kunne lukke dem inde i skabet, eller "hvis du ikke vil høre, må du føle", den lå der stadigvæk tilbage fra 50'erne og bagud. Revselsesretten blev jo først afskaffet i 1997, så kort tid siden er det siden man måtte slå sine børn, siger Lola Jensen.

Se hele klippet med Lola Jensen, der ser tilbage på de sidste 30 år øverst i artiklen

Du kan se Go' morgen Danmark på TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis

Lola Jensen

Lola Jensen er familievejleder og giver ofte gode råd til danske børnefamilier i Go' morgen Danmark.

Hun har de seneste 30 år forsøgt at give tanker til handling via familievejledning til børnefamilier, foredrag, undervisning, supervision, bøger og video.

- Alle forældre vil jo faktisk deres børn det bedste - det er bare ikke altid, at mål og handling kommer til at stemme overens, siger Lola Jensen, der her kan hjælpe dig til en hverdag uden de unødvendige konflikter, som mange børnefamilier oplever, siger Lola Jensen.