TV

Efter 'vase-gate': Så mange millioner er omtalen værd

Efter en uge, hvor hele nationen har talt om en stribet vase fra 175-års jubilaren Kähler, kan boet gøres op. Kähler har nemlig scoret reklameværdi for millioner og atter millioner af kroner, vurderer brandingekspert.

Alle kender Kähler. Det er status efter en uge, hvor jubilæumsvasen fra den danske keramik-koncern har sat landet på den anden ende.

- Kähler har ikke kunnet annoncere sig til det her. Omtalen af deres jubilæumsvase er nærmest skyllet ind over landet som en tsunami, og det er kommet bag på selv meget garvede marketingfolk. Kähler har fået sindssygt meget PR, fordi folk har været enormt passionerede, og fordi alle har haft en holdning til produktet, siger brandekspert fra brandingvirksomheden Promovator Simon Bastiansen til tv2.dk.

Da medierne på såvel tv, radio, avis og net beskrev vase_fænomenet, og danskerne selv delte indhold om vasen på de sociale medier, bragede værdien af omtalen i vejret, påpeger han.

- Den her uge er rigtig mange millioner kroner værd for Kähler. Vi er helt sikkert oppe i et tocifret millionbeløb. Måske er det 20 millioner kroner værd i annonceværdi - og måske er det også langt mere værd end det. De har fået omtale for et uvurderligt stort beløb, siger han og peger på en af årsagerne til, at det pludseligt gik rigtigt stærkt:

- Når mediemaskinen først kører på alle platforme – i tv, radio, på nettet og i aviser og folk kommenterer og deler det på Facebook, - så ved vi, at pengene og værdien af det her løber meget stærkt. De har fået ekstremt meget gratis omtale. Hvis jeg sad inde ved Kähler, ville jeg sidde med øjne så store som tekopper.

Ifølge eksperten kan omtalen konkret omsættes i at åbne helt nye flanker for virksomheden fremadrettet. Mens Kähler tidligere var et lidt henslumret brand, så er alle nu på fornavn med virksomheden, og selv de helt unge er bevidste om Kähler efter denne uges hype om vasen.

- Det er jo en hel bevægelse, og Kähler har fået grobund for at interagere med den her meget, meget passionerede målgruppe. Hele forløbet af nærmest hysteriske dimensioner vidner om, at der helt sikkert er et kæmpe, uopdyrket potentiale, siger han og uddyber:

- Efter denne uge har Kähler fået helt nye målgrupper, udover at de stadig har deres kernemålgruppe. Lige pludselig har de unge også fundet ud af, hvad Kähler er. Og hvem ved, måske kan Kähler bruge det her som afsæt til at komme med en helt ny serie af produkter, der er målrettet de unge, siger Simon Bastiansen.

Han peger på, at denne uges Kähler-mani mest af alt minder om de tilstande, vi ser, når Apple lancerer et nyt produkt i USA eller når der kommer en ny Star Wars_film. Hvis Kähler griber det rigtigt an, kan de, ifølge eksperten, måske også gøre de fremtidige lanceringer af nye produkter til en stor begivenhed.

- Måske kan Kähler gøre en happening ud af de fremtidige lanceringer ved selv at styre begivenheden med salg i de fysiske butikker og på nettet. Folk skal have mulighed fro at komme ned og stå i kø, hvor de kan tale med sidemanden om, hvilke Kähler-produkter de hver især har derhjemme. Det er hele den energi, de skal have ind omkring deres lanceringer. Lykkes de med det, kan Kähler måske blive Danmarks ”mini-Apple”, siger han.