Nomadefamilie-mor: Jeg ville ønske, jeg var blevet spurgt hvordan det gik

I juni 2011 kom Nynne Christoffersen pludselig fra den ene dag til den anden i de landsdækkende mediers søgelys, da hun sammen med sin daværende mand blev anholdt i Holland, og parrets fire børn øjeblikkeligt blev tvangsfjernet. Det blev for familien, som i pressen hurtigt blev døbt "nomadefamilien fra Langeland", slutningen på en langvarig flugt fra myndighederne, med en slipstrøm af svindel, bedrageri og økonomisk kriminalitet i kølvandet.

Men for Nynne Christoffersen og hendes børn, blev det ligeledes enden på en hverdag med vold, isolation og misrøgt. Hun lagde torsdag vejen forbi Go' morgen Danmark, hvor hun beskrev hvordan hendes daværende mand, som oprindelig var fra Holland, holdt hende fanget i en ond cirkel af flytning efter flytning.

- Han var bĂĄde fysisk og psykisk meget kontrollerende. Vi lærte meget, meget hurtigt,at det ikke havde nogen effekt at stille spørgsmĂĄlstegn ved hans handlinger, siger hun.

Ifølge Nynne Christoffersen styrede eksmanden, som også havde et stort alkoholforbrug, suverænt i familien, med både fysisk og psykisk vold.

- Han slog både mig og børnene, han kunne være direkte ond. Hvis et barn havde væltet et glas mælk om morgenen, så kunne det resultere i, at han ignorerede det ene barn fuldstændigt hele dagen og priste de andre op til skyerne, siger hun

PĂĄ seks ĂĄr skiftede familien fra Langeland adresse mere end 30 gange, indtil de til sidst tog til Holland, hvor politiet til sidst satte en endegyldig stopper for flugten

Fik ikke lov til at læse sin egen post

Det kan for mange måske være svært at forstå, hvorfor Nynne Christoffersen ikke blot tog børnene og gik, før det kom så vidt. Men det at sige fra, var faktisk slet ikke så nemt endda.

- Jeg forsøgte da helst bestemt, i begyndelsen. Men som sagt, det lærte jeg hurtigt, at jeg ikke fik noget ud af, siger hun.

Nynne Christoffersen har senere fundet ud af, at myndighederne var blevet opmærksomme på familien allerede i 2005. På daværende tidspunkt anede hun dog intet, hverken om bedrageri, svindel eller økonomisk kriminalitet, da hendes eksmand holdt hende afskåret fra omverdenen.

- Jeg ikke fik post overhovedet, det havde jeg ikke adgang til. Det var ham, der styrede hele vores familie. Når vi var til møder eller når vi fik besøg, så var det ham, der satte dagsordenen for hvad der skulle siges og ikke skulle siges. Børnene og jeg klappede bare i som en østers, siger hun.

For bange til at sige noget

En dag får parret dog uventet besøg. En socialrådgiver og en sundhedsplejerske banker på døren, og fortæller, at de kommer fra kommunen. Og de får faktisk lov til at komme indenfor. Alligevel bliver familiens kritiske tilstand på det tidspunkt ikke afsløret. Imens socialrådgiveren snakker med eksmanden, går sundhedsplejersken ovenpå med Nynne Christoffersen for at undersøge parrets yngste datter, som på det tidspunkt er otte måneder gammel.

Under hele undersøgelsen står Nynne Christoffersen ved siden af og håber, at sundhedsplejersken stiller hende ét bestemt spørgsmål.

- Jeg savnede to ting: At hun kiggede mig i øjnene og spurgte mig, hvordan det gik. Hun undersøgte min datter, om hun kunne tage fat i sine fødder, alle de normale reflekser. Men hun kiggede aldrig på mig, siger hun.

Og selvom Nynne Christoffersen havde brændende lyst til at åbne munden og sige noget, så gjorde hun det ikke. Hun var for bange.

- Ordene lå lige på spidsen af min tunge, men jeg kunne ikke få dem ud. Jeg tænkte hele tiden på, om han kunne høre nedenunder, hvad vi snakkede om. Hele den dér stemning, hans sindsstemning styrede alt. Luften var så tyk, at man kunne skære igennem den, siger hun.

Ingen penge til mad

Men selvom besøget gik uden problemer, var familiens situation desperat. De måtte hutle sig igennem fra dag til dag, og penge var langt fra en selvfølge.

- Tit var det en kamp bare at få mad til mine børn og tøj på kroppen. Jeg ved ikke hvor vi fik penge fra, jeg fik lommepenge af min eksmand til at sørge for børnene. Og hvis der ikke var penge, så fik jeg ikke noget, siger Nynne Christoffersen.

På et tidspunkt forsøgte hun at stikke af med børnene, efter at parret var flygtet til Holland. Hun måtte dog vende om, da eksmanden havde tømt hendes pung for benzinpenge. Kort efter bliver parret anholdt af hollandsk politi. Nynne Christoffersen bliver idømt 80 dages fængsel for meddelagtighed i forsøg på bedrageri. Børnene bliver fjernet og hun rammer bunden.

Men samtidig bliver anholdelsen også startskuddet til en ny og bedre tilværelse.

- Jeg plejer at beskrive det, som at man skal dø for at blive genfødt. Og fængslingen var en meget smertefuld død. Men jeg fik muligheden for at bygge et nyt liv op for mine børn og mig selv, som jeg er dybt taknemmelig for den dag i dag, siger Nynne Christoffersen.

Kommunerne skal være opsøgende

I dag bor hun sammen med sine to yngste børn i et lille hus i Odense, hvor hun har et tæt samarbejde med kommunen. De to ældste børn har boet i plejefamilier siden marts, men kommer hjem på besøg hver anden weekend.

Og netop børnene er også kilden til hendes største fortrydelse.

- Efter at vi kom tilbage til Danmark i begyndelsen af oktober 2011, blev mine børn og jeg undersøgt af en psykolog. Jeg fandt ud af hvilken effekt det hele egentlig har haft, bĂĄde pĂĄ mig som forælder, men ogsĂĄ pĂĄ mine børn, siger Nynne Christoffersen.

Hun håber derfor, at hendes historie kan hjælpe andre til at undgå samme skæbne, og opfordrer i samme ombæring kommunerne til at være mere opsøgende ved problemramte familier.

- De bliver nødt til at lade de her familier mærke, at de ikke bare er et nummer eller en sagsmappe. At give dem følelsen af, at de her ikke kun fordi de bliver betalt for det, men fordi de rent faktisk interesserer sig - ikke kun for børnene, men også for forældrene. Jeg tror det er det, der rykker bjerge. Det var det i hvert fald for os, siger Nynne Christoffersen.

Se hele klippet fra Go' morgen Danmark med Nynne Christoffersen øverst i artiklen.

Du kan se Go' morgen Danmark pĂĄ TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis.

Sagen om nomadefamilien fra Langeland

I juni 2011 blev Nynne Christoffersen og hendes daværende mand arresteret af hollandsk politi. Parrets fem børn blev tvangsfjernet efter mistanke om misrøgt.

Indtil da havde familien siden 2004 skifter adresse over 30 gange, og trak samtidig et kilometerlangt spor af svindel, økonomisk kriminalitet og bedrageri efter sig.

Nynne Christoffersen blev idømt 80 dages fængsel for meddelagtighed i forsøg på økonomisk bedrageri. Hun bor i dag i Odense med sine to yngste børn, imens de to ældste har været anbragt hos plejefamilier siden marts.