TV

Tog fusen på alle: Hollandsk pige fakede Asien-tur på Facebook

Hvis du mere end én gang har taget dig selv i at blive misundelig, imens du har klikket dig igennem dine venners feriebilleder på Facebook, så bare rolig: Det kan sagtens være det pure opspind.

For nylig narrede den 25-årige hollandske universitetsstuderende Zilla van den Born nemlig både venner og familier til at tro, at hun var på en fem uger lang rundrejse i Asien.

I virkeligheden var der dog tale om et udspekuleret studieprojekt, hvor hun faktisk aldrig forlod hjembyen Amsterdam. I stedet benyttede Zilla van den Born sig i vid udstrækning af Photoshop og snedige billedeopsætninger, og delte herefter løbende sine "feriefotos" på Facebook.

På den måde fakede hun besøg på både eksotiske restauranter og udflugter til smukke templer - ja, sågar snorkeldykning - alt imens vennerne begejstret kommenterede hendes oplevelser.

Drømmeliv på nettet

Formålet med hele øvelsen var tilsyneladende at demonstrere, hvordan platforme som Facebook og Instagram i dag har gjort det let for alle at få det perfekte liv.

- Jeg ville vise, hvordan vi allesammen filtrerer og manipulerer de ting, vi smider på de sociale medier. Vi skaber en idealverden på nettet, som virkeligheden ikke længere kan leve op til, forklarer Zilla van den Born til flere hollandske medier.

Og man må sige, at projektet lykkedes. Bortset fra hendes kæreste, som var med på idéen fra start, anede ingen af vennerne det mindste uråd - selv ikke da de blev foræret falske souvenirs fra snydeferien.

Først da hun til sidst gik til bekendelse på Facebook, kom sandheden frem. Heldigvis tog alle i omgangskredsen dog afsløringen med godt humør, da der trods alt var en bagtanke med løgnhistorien.

- Mit mål var at vise, hvor udbredt og nemt det er at forvrænge virkeligheden. Vi er vant til, at modeller og kendte bliver Photoshoppet, men mange glemmer, at vi også manipulerer med vores egne liv, siger Zilla van den Born.