TV

Se listen: 10 danske nationalretter du har glemt

Det danske spisekammer gemmer på flere gemte skatte.

Det fortæller historiker og museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum Bettina Buhl, der glæder sig over, at fødevareminister Dan Jørgensen har valgt at sætte debatten om Danmarks nationalret i gang.

- Det er rigtig fint, at vi får fokus på vores danske madkultur. Vi har længe været optaget af og inspireret af fremmede madkulturer, ingredienser og tilberedninger. Men det danske spisekammer er mangfoldigt, med fantastiske råvarer, som vi dyrker, høster, fanger og samler – fra mark, haver, vand og skov.

- I den selvforsynende husholdning har vi udnyttet råvarerne blandt andet med tilberedninger, som i dag er gået i glemmebogen. Glemmebogen - fordi vi er blevet præget af en madkultur, hvor madlavning skal være let og hurtig at tilberede, og hvor smagen ikke altid følger med råvarerne.

Nationalretten skal have en historie

Mange af de retter vi spiser i dag, har ikke så meget historie bag sig. Eksempelvis er danskerne meget glade for retter med hakket kød, men kødhakkeren kom først til i 1900-tallet.

En nationalret og de råvarer der bruges til den skal kunne fortælle en historie om danskerne, mener Bettina Buhl.

- Dansk madkultur er en lang historie, det handler ikke bare om de sidste generationer. Derfor vil jeg gerne bringe nogle måltidsretter med ind i diskussionen, som har en meget lang historie.

- Råvarerne er hentet i det danske spisekammer, de har været brugt i generationer - ja ligefrem fra oldtiden. Arkæologiske spor beviser deres tilstedeværelse på oldtidens menukort, og de bruges stadig den dag i dag, måske i lidt andre typer af tilberedninger.

I linkboksen kan du finde ti opskrifter på gamle danske retter, der hver især har deres egen historie. Retterne er udviklet af Dansk Landbrugsmuseum.

Sådan stemmer du på Danmarks nationalret

  • Frem til den 16. november kan du stemme på, hvilken ret der skal være Danmarks nationalret ved at klikke her.
  • Danmarks nationalret bliver derefter kåret den 20. november
  • Du kan læse meget mere om Fødevareministeriets kampagne her, eller på Facebook og Instagram.
  • Danskerne skal kåre Danmarks nationalret i perioden 11. september til 16. november
  • I første omgang kunne man afgive sit bud på en ret på Facebook, Instagram og Twitter under #nationalret eller på mail danskernesmad@fvm.dk
  • Her kunne man sende sin opskrift og et billede af retten
  • På baggrund af de mange forslag, har otte professionelle danske kokke fra hver deres region udviklet tre retter
  • De i alt 24 retter har danskerne herefter stemt på, hvoraf otte er gået i finalen