Søvnekspert: Helt normalt at gå i søvne

Historien om den femårige norske pige, som mandag morgen satte byen Nordvågen på den anden ende, da hun midt om natten forlod sin varme seng og gik fem kilometer i søvne, har givet anledning til undren hos adskillige læsere.

For hvordan er det overhovedet muligt at gå så langt i søvne, endda kun iført støvler og underbukser?

Men faktisk er det ikke uhørt, selvom det ikke sker så tit. Det fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel til tv2.dk.

- Det kan sagtens lade sig gøre, men det er meget sjældent. Det er helt normalt at gå i søvne, men ikke, at folk forlader deres hjem. Oftest varer det slet ikke så længe, som det er sket her. Men man har da før hørt om tilfælde, hvor personer er gået hjemmefra eller har gjort tossede ting.

- Et af de mest dramatiske eksempler på ekstrem søvngængeri, er en canadisk mand, som i 1987 slog sin svigermor ihjel i søvne. Han blev efterfølgende frikendt, fordi han ikke havde været ved bevidsthed, siger Mikael Rasmussen.

Automatiseret søvngængeri

Og den manglende bevidsthed er også forklaringen på, hvordan det kan lade sig gøre at gå flere kilometer, selvom man sover. Søvngængeri sker nemlig kun ved helt dyb søvn.

- Når du går i søvne, er du slet ikke er bevidst om dine handlinger. Det er noget, der sker meget langt inde i hjernen. Det er også grunden til, at søvngængere ikke kan huske noget, når de vågner. Når du sover så dybt, drømmer du f.eks. heller ikke, siger Mikael Rasmussen.

Netop den dybe søvn bevirker også, at vi som regel kun gør ting i søvne, som vi også har for vane at gøre i vågen tilstand.

- Det er en meget automatiseret proces, hvor man oftest udfører helt almindelige ting, som nærmest ligger på rygraden - f.eks. at gå, spise eller at sms'e, som er et ret nyt fænomen, der er opstået i takt med at vi skriver flere og flere beskeder på telefonen, forklarer søvneksperten.

Det er hyppigst børn mellem seks og 12 år, der går i søvne, men det kan også hos ske for voksne. Her opstår søvngængeriet typisk efter 30-års alderen. Dog ses det som regel kun hos mennesker, som også har gået i søvne som børn.

Ingen grund til bekymring

Selvom det ganske vist er meget sjældent, at børn ligefrem forlader deres hjem i søvne, kan historier som den fra Norge måske gøre nogle forældre urolige. Her maner Mikael Rasmussen til besindighed og opfordrer blot til, at man tager sine forholdsregler.

- Har man et søvngængerbarn, er der selvfølgelig en lille risiko for, at barnet kan komme til at gøre skade på sig selv. Men så længe man sørger for at sikre døre og vinduer, så behøver man bestemt ikke ligge søvnløs om natten af den grund, siger han.

Ligeledes behøver man som forælder heller ikke være bekymret for, om natteturene har indflydelse på barnets sundhed og trivsel.

- Det påvirker ikke kvaliteten af nattesøvnen, ligesom der typisk heller ikke ligger noget pysisk bag. Søvngængeri er helt normalt, selvom man ikke altid helt kan forklare det, siger Mikael Rasmussen til tv2.dk.