TV

Derfor skal du ikke tjekke din arbejdsmail om aftenen

Ny undersøgelse kobler lys og søvn til evnen til at være kreativ på jobbet 

Hvis du pligtopfyldende tjekker arbejdsmailen, inden du lægger dig til at sove om aftenen, kan det betyde, at du præsterer dårligere på jobbet dagen efter.

Computer og smartphone i sengen forstyrrer nattesøvnen, og det går ud over evnen til at være nytænkende på arbejdspladsen dagen derpå.

Det viser et speciale, som to nyudklækkede kandidater har skrevet på Roskilde Universitets Center.

De har – som de første i verden – koblet søvn og lys til evnen til at udføre innovativt arbejde, fortæller Claes Mortensen, der sammen med studiemakkeren Jakob Bjerrum Koch står bag specialet.

- Søvn er en forudsætning for vores innovative formåen på arbejde. Hvis man har en dårlig nattesøvn, er man mindre veloplagt til innovativt arbejde. Det kan for eksempel være at bruge viden og informationer på en ny, kreativ eller mere effektiv måde end normalt, forklarer han.

Kaffe ikke nok til at være innovativ

Tjekker man sin arbejdsmail på smartphonen, eller arbejder man på computeren kort før sengetid, snyder lyset fra skærmen hjernen. Den bliver forvirret og kan ikke finde ud af, om det er på vej til at blive dag eller nat, og derfor venter den med at frigive stoffet melatonin, der får kroppen til at slappe af.

Dagen efter møder man træt og uoplagt, og det er en dårlig forudsætning for innovative medarbejdere, som er en eftertragtet ressource.

- Vi har lavet en analyse af innovation igennem 100 år, og det er blevet en stor del af arbejdspladsen. Derfor har vi kigget på de basale forudsætninger for at være innovativ, siger Claes Mortensen.

- Har man sovet dårligt, tager man måske en kop kaffe, og så kører det. Det er fint nok for den normale arbejdsgang, men skal du være innovativ, skal du gå det stykke ekstra. Det kan du få energi til gennem bedre søvn.

Det er ikke kun inden sengetid, at lyset påvirker os. Også i løbet af en arbejdsdag har lyset indflydelse på medarbejderes innovative formåen, viste undersøgelsen.

Naturligt lys minder hjernen om, at det er dag, og det frigiver stoffer, som får os til at være mere kreative. Derfor kan det være en god ide at afholde arbejdsmøder udendørs, hvis det er muligt, anbefaler Claes Mortensen.