Alkohol: Unge tror, at vennerne drikker mere

To ud af tre unge tror, at vennerne drikker mere, end de selv gør, viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse. Det kan få dem til at drikke endnu mere.
Uanset hvor meget alkohol der ryger indenbords, når unge på mellem 15 og 25 år drikker, tror størstedelen af dem, at deres venner drikker endnu mere, end de selv gør.
Det viser en ny undersøgelse om unges alkoholvaner, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag, og som 2.000 unge deltager i. Undersøgelsen er lavet som et led i kampagnen 'Fuld af liv', der skal få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre.
Når de unge tror, at alle andre går mere til den, end de selv gør, kan det få dem til at drikke mere for at følge med, fortæller Peter Dalum, der er projektchef i kampagnen. De unge kommer simpelthen til at drikke om kap med sig selv, forklarer han.
- Der er andre undersøgelser, der viser, at når unge tror, at andre drikker mere, øger de deres eget forbrug, fordi de ønsker at være på niveau, siger han.
Mange har moderat forbrug
Men i virkeligheden drikker de unge ikke så meget, som mange måske tror. Ifølge undersøgelsen drikker 42 procent af de 15 til 25-årige slet ikke eller højst én gang om måneden, mens 44 procent drikker to til fire gange om måneden. 14 procent drikker to gange om ugen eller mere.
- Jeg tror, at mange vil blive overrasket over, hvor mange der har et moderat forbrug, siger Peter Dalum.
Han mener, at det kan hænge sammen med, at de mest fulde ofte får meget spotlight i medierne.
Selv om vennerne altså sjældent drikker så meget, som de unge går og tror, ligger danske unge stadig forrest blandt de europæiske lande, når det gælder alkohol. Det kan ifølge Peter Dalum hænge sammen med den misvisende forestilling om jævnaldrendes drikkemønstre, som mange unge har.
- Vi håber, at vi med kampagnen kan bidrage til at ændre den opfattelse blandt de unge og dermed den danske alkoholkultur. Vi vil gerne sætte spot på alle de unge, der ikke har så højt et alkoholforbrug, siger han.