TV

Lola: Lad børnene kede sig i ferien

Fredag får tusindvis af børn landet over efterårsferie.

Den næste uge er kalenderen fri, og det er op til forældrene at proppe indhold ind i de tomme dage. Men der er ingen grund til at stresse og have ambitioner om, at der være nye spændende aktiviteter på programmet hver eneste dag.

Børnene må gerne kede sig i ferien, siger familievejleder Lola Jensen.

- Ferie er beregnet til langsom tid. Det er tid til at restituere og fordybelse og nærvær. Forældre er så bange for, at de ikke får givet børnene en ferie til et eksotisk sted med paragliding og vilde oplevelser, men det er ikke nødvendigt, siger hun.

Hektisk hverdag, rolig ferie

Fordi børnenes hverdag bliver mere og mere hektisk, er der i tilsvarende højere grad brug for, at de har tid til at slappe af i ferien. Når de har god tid, udvikler de kompetencer, som de ikke når at finpudse i hverdagen.

- Hvad der er godt og ondt, hvad der er en dårlig kammerat og en god kammerat. Sådan noget kan man ikke nå at finde ud af i hverdagen. Du kan ikke nå at få på plads, hvorfor Anton og Jonas er uvenner, og hvordan de bliver gode venner igen, siger Lola Jensen.

Grundlæggende lærer børnene ting af deres forældre, forklarer hun. Det, de lærer hjemmefra, prøver de efterfølgende af blandt deres omgivelser, men det er først, når de kommer hjem igen og sidder alene og har god tid, at de får det hele bearbejdet, og de sociale kompetencer falder på plads.

- Hvis man ikke har den tid, bliver det et rod og sammensurium i børnene, og det betyder, at mange børn har svært ved at kode omgivelserne, siger Lola Jensen.

Hvis børnene klager over, at de keder sig, skal man som forældre hjælpe dem til at aktivere sig selv.

- Sig lidt ironisk til barnet: du har tre uger til at prøve at finde på noget, og jeg vil gerne hjælpe dig. Så kan søskende pludselig få rigtig meget ud af enten hinanden eller ingenting ude i haven, siger hun.

Lola Jensen

Lola Jensen er familievejleder og giver ofte gode råd til danske børnefamilier i Go' morgen Danmark.

Hun har de seneste 29 år forsøgt at give tanker til handling via familievejledning til børnefamilier, foredrag, undervisning, supervision, bøger og video. Målet er at hjælpe til en hverdag uden de unødvendige konflikter, som mange børnefamilier oplever.

- Alle forældre vil jo faktisk deres børn det bedste - det er bare ikke altid, at mål og handling kommer til at stemme overens, siger Lola Jensen.