TV

Instruktør om massiv ’1864’-kritik: Det er respektløst

At tv-serien ’1864’ kobler krigen i 1864 med krigen i Afghanistan møder massiv kritik, men instruktør Ole Bornedal kalder det ”respektløst”, at man ikke må beskrive sorgen og traumet fra 1864-krigen i en fiktiv kontekst

Du kan se Kulturen på News på TV 2 PLAY

De seneste par dage er kritikken haglet ned over danmarkshistoriens dyreste tv-serie ’1864’. Første afsnit blev sendt søndag aften, og instruktør Ole Bornedal møder især kritik fra flere historikere og politikere, der mener, at serien ikke er historisk korrekt.

Kritikerne kalder DR-serien til 173 millioner kroner for politiserende.

- Det er pinligt. I næsten 140 år har Danmark ikke været i krig på grund af det traume, det gav os, og på grund af den sorg, det skabte i tusindvis af hjem dengang, siger Ole Bornedal til Kulturen på News.

Parallelhistorien i serien, der foregår i dagens Danmark, hvor den utilpassede efterskoleelev Claudia er i sorg over at have mistet sin storebror, som er faldet i Afghanistan, kritiseres for at være overflødig.

- Nu tillader man sig så at beskrive emnet ’sorg’ – ikke bare som en fortælling, der foregik for 150 år siden, men også en sorg blandt danske familier i 2014, forklarer Ole Bornedal.

Læs også: Seernes dom over '1864': Verdens dyreste sovepille

- Så må man ikke tage det ind i den her ramme og beskrive sorgen. Den skal fortrænges. Den skal holdes under gulvtæppet. Den skal fejes væk.  Jeg synes, det er respektløs. Og så kalde det politiserende. Der er ikke et eneste ord i serien, der handler om for eller imod Afghanistan, fortæller instruktøren.

Selv om koblingen mellem fortid og nutid er blevet heftigt kritiseret, er de fleste anmeldere enige om, at DR’s nye dramaserie har en imponerende billedside.

Du kan se hele interviewet med Ole Bornedal i Kulturen på News på TV 2 PLAY