TV

Strateg: Sådan skal du gøre når dine aktier bløder

De danske aktier har tabt knap 9 procent i værdi alene i oktober, og danske privatinvestorer har set værdien af deres aktieopsparinger svinde ind. Men hvad skal du egentlig stille op, når dine aktier taber så meget i værdi over så kort tid? Chefstrateg Henrik Druseberg giver sit bud i indslaget ovenfor.

Når din aktie_opsparing falder hurtigt og voldsomt over kort tid, skal du gøre det, der er allersværest; tag det helt roligt.

- Luk øjnene. Det er det, der er sværest at gøre, men private danskere har investeret i aktier er for de flestes vedkommende investeret meget en temmelig lang tidshorisont. En strategi, hvor man køber og beholder sine aktier har fungeret. Blandt andet under såvel finanskrisen som under IT_boblen, siger chefstrateg i Carnegie Investment Bank Henrik Druseberg i indslaget ovenfor.

Når rådet er så simpelt som at ’lukke øjnene’, skyldes det, at det, ifølge chefstrategen, er meget vanskeligt at forudse, hvordan aktiemarkedet vil udvikle sig. Dit forsøg på at undgå yderligere tab ved at sælge ud af dine aktier, kan derfor lige så vel ende med, at du går glip af en gevinst, hvis aktierne i stedet stiger kort efter.

- Forsøg på at time og ramme markedet vil ofte være mere held end forstand. Og én ting er helt sikkert, det vil udløse omkostninger hver gang, du handler.

Henrik Druseberg påpeger dog, at der er en situation efter store aktiefald, hvor det alligevel er nødvendigt at gå ud og handle aktier.

Hvis tabene er meget store, og din aktiebeholdning bliver for lille, kan du være nødt til at sælge for eksempel nogen af dine obligationer for så at købe nogle flere aktier. På den måde kommer du tilbage og har samme procentvise andel af aktier som du havde, da du lagde din strategi, siger han.

Se alle Henrik Drusebjergs råd om, hvordan du skal agere i det nuværende aktiemarked.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s pengemagasin præsenteret af Christian Kjær.
  • I programmet giver vi dig råd om, hvordan du får flere penge i din private økonomi.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.