TV

Jussi: Jeg har skrevet den sidste sætning i min sidste bog

Fredag udkommer sjette bog i Jussi Adler-Olsens populære krimiserie om Carl Mørck og Afdeling Q.

Men selv om den nye bog kun lige har ramt boghandlerne, har forfatteren allerede nu helt styr på, hvad der skal ske i den næste bog. Faktisk er indholdet i både bind nummer syv, otte, ni og ti mere eller mindre på plads, og den sidste bogs sidste sætning er også skrevet og ligger sikkert opbevaret i en bankboks.

De centrale personer i serien går igen i alle ti bøger, og ifølge Jussi Adler-Olsen er det deres indbyrdes forhold og hemmeligheder, der er det mest interessante, frem for de sager, de tre kastes ud i at løse i de enkelte bøger.

- Sagerne er ikke det vigtigste. Det vigtigste er den lange historie, som Assad, Carl og Rose har. Det vil sige de hemmeligheder, som langsomt skal udfoldes, og som til sidst i bind 10 skal forløses. Så har vi en hel roman, siger han.

Sidste sætning overrasker

Planen for hele serien blev lagt, allerede inden Jussi Adler-Olsen begyndte på seriens første bog 'Kvinden i buret'.

- Det tog mig et halvt år, før jeg skrev så meget som en linje på 'Kvinden i buret', siger han.

Hvad der skal ske i de kommende bøger, er der kun én eneste person udover ham selv, der ved.

- Jeg kan ikke fortælle folk på forlaget det, jeg kan ikke fortælle min kone det, de skal kunne overraskes på samme måde som læserne, første gang de læser mit, men jeg har en kammerat, Henning hedder han, som jeg har fortalt historien. Det eneste, han ikke kender, er den sidste sætning, og den vil overraske ham, lover forfatteren.

Inspireret af spansk tv

De sager, som hovedperson og politimand Carl Mørck kæmper med at løse i de forskellige bøger, finder han på undervejs. 

- 'Den grænseløse' fandt jeg på, fordi jeg sad og så noget tv nede i Spanien, og der havde de otte programmer, som kun handlede om at lægge tarotkort, siger han.

- Det var ret sjovt at se, så jeg tænkte ved mig selv, at det var et emne, jeg skulle bore ned i.

På den måde lader han sig inspirere til de forskellige bøger, men den overordnede plan bliver der ikke ændret på.

- Slutresultatet afviger jeg ikke tomme fra, siger han.

Inden udgivelsen af 'Den grænseløse' var Jussi Adler-Olsen forbi tv2.dk's web tv-studie for at svare på læsernes spørgsmål. Du kan se et klip fra chatten over artiklen, og hele interviewet kan du finde her.