Scor nemt kæmpesum til din opsparing

Der er store og nemme penge at hente ekstra for de fleste af de danskere, der investerer i investeringsforeninger. De fleste danskere har nemlig investeret i foreninger, der giver et dårligere afkast end det generelle aktiemarked, selvom foreningerne har den stik modsatte ambition. Vælg de billigste foreninger i stedet og scor mange ekstra penge til dig selv, siger ekspert i indslaget ovenfor, hvor han viser, hvilke foreninger, du skal vælge.

Der er store summer at score ekstra til din opsparing. I hvert fald hvis du tilhører de mange tusinde danskere, der investerer gennem de populære investeringsforeninger.

De fleste danskere investerer nemlig i de aktivt forvaltede fonde, der - i gennemsnit - er både dyrere og dårligere til at skabe afkast til danskerne i forhold til de billigere alternativer.

Kun 30 procent af de investeringsforeninger som forsøger at gøre det bedre end aktiemarkedet generelt, når målet om at slå det marked, foreningen måler sig op imod. Det viser en ny undersøgelse fra ratingbureauet Morningstar. Hele 70 procent af foreningerne klarer sig dårligere end markedet.

Når flertallet af investeringsforeningerne ikke lykkes med at slå markedet, kan danskerne lige så godt vælge såkaldt passivt forvaltede investeringsforeninger. Disse foreninger er langt billigere, og så følger de blot aktiemarkedet, så man får det afkast, markedet har givet fratrukket de lavere omkostninger.

I indslaget ovenfor kan du høre den uvildige formueforvalter Rune Sørensen fortælle, hvad du skal gøre for at score enorme summer ekstra til dig selv ved at benytte de billigste investeringsfonde.

Investerer du for eksempel en halv million kroner, vil du få et afkast, der er mere end 800.000 kroner højere over 30 år, hvis du investerer i de billige investeringsforeninger frem for i de dyre. Eksemplet kan du ligeledes se illustreret i indslaget øverst.

For at finde frem til de billige investeringsforeninger kan du blandt andet bruge et søgeværktøj, der ligger på hjemmesiden www.investering.dk, hvilket Rune Sørensen også viser i indslaget.

En ting er sikkert, mener Rune Sørensen. Hvis du spørger din rådgiver i banken, så får du anbefalet en af de dyre, fordi netop bankerne tjener penge på at anbefale de dyreste investeringsforeninger. Hvis du vil score de ekstra penge, er du derfor nødt til at gøre forarbejdet selv og søge efter de billigste foreninger. Herhjemme er Sparinvestindex.dk blandt de billigste fonde, påpeger Rune Sørensen.

Når du vurderer om en fond er dyr eller billig skal du se efter det tal, der hedder ÅOP - det står for årlige omkostninger i procent. Er der tale om en udenlandsk fond, skal du se efter det tal, der hedder TER, som er udtryk for fondes administrationsomkostninger.

I Danmark ligger de billigste med en ÅOP på omkring en halv procent. Finder du de konkurrerende fonde i udlandet, kan du finde investeringsfonde, der er langt billigere - ofte helt ned til 0,1 procent.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s pengemagasin præsenteret af Christian Kjær.
  • I programmet giver vi dig råd om, hvordan du får flere penge i din private økonomi.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.