Drengen i den gamle krop: Jeg har det godt

Jesper Sørensen er efter optagelserne til TV 2-dokumentarserien om hans store drøm gået i gang med at uddanne sig til ernæringsassistent, og det seneste lægetjek viser, at det går bedre med helbredet

Se ’Jespers store sommertræf’ på TV 2 PLAY her

Det er seks år siden, at danskerne første gang mødte progeria-ramte Jesper Sørensen i TV 2-dokumentaren ’Drengen i den gamle krop’.

Siden da er der sket en hel del i den livsglade nordjydes liv.

Han er for længst blevet konfirmeret, og tidligere på året afsluttede han 10. klasse med et brag af en sidste skoledag sammen med alle sine folkeskolekammerater.

Ny skole og nye kammerater

Efter sommerferien begyndte Jesper Sørensen på en erhvervsuddannelse til ernæringsassistent, og han er allerede blevet glad for den nye skole.

- Det er sådan lidt kokkeagtigt. At lave mad er min store passion. Det kan jeg rigtig godt lide - ligesom nogle gerne vil være sygeplejerske, arbejde med mennesker eller bruge deres hænder som tømrer. Hver har sin store drøm, og min er så kok, siger han til tv2.dk og tilføjer, at han har fået mange nye venner:

- De fleste på skolen vidste på forhånd, hvem jeg var. De sagde bare: ’Hej Jesper’, så det var ikke sådan: ’Hvem er han?’. Jeg skriver meget med folk over Facebook, og ellers er jeg også sammen med venner både i skolen og i min fritid. Vi laver det samme, som alle andre på min alder laver - nemlig går ud i byen og bare hygger os sammen.

"Jeg tager det, som det kommer"

Han har netop været i Boston i USA til det årlige lægetjek.

Her er han blevet målt og vejet, ligesom han er blevet scannet og har fået taget blodprøve, og resultaterne var positive.

- Jeg har det godt, og jeg er blevet mere rask, hvis man kan sige det sådan. Men jeg har det sådan, at jeg tager det, som det kommer. Sker der noget, der ikke er så godt, er det også helt okay. Jeg tror, at mine forældre og min storebror er mere glade end mig. Det er nok fordi, de tænker, at de så kan have mig i længere tid, forklarer Jesper Sørensen.

Han er aktuel på TV 2 i dokumentarserien ’Jespers store sommertræf’, hvor hans drøm om at samle sine 15 europæiske venner, der også lider af den sjældne sygdom progeria, går i opfyldelse.

En af de ældste progeria-patienter

Nordjyden er med sine 17 år efterhånden en af Europas ældste patienter med progeria. Den genetiske sygdom får kroppen til at ældes op til otte gange hurtigere end normalt. Børn med progeria har derfor ikke et langt liv foran sig.

- Det betyder rigtig meget, at vi har fået lov til at holde sommertræffet. At vi nåede det. Gennemsnitsalderen for progeria-børn er 13 år, og Jesper er 17. Det betyder meget, at vi kunne give Jesper og os selv som familie den oplevelse, efter at vi har været med til så mange træf i andre lande, siger Jespers Sørensens mor Jette Sørensen til tv2.dk.

Familien var første gang med til et progeria-træf i 2002, og siden da er det blevet til 15 reunions i USA og forskellige lande i Europa.

"Vi skal knibe os selv i armen" At få alle Jesper Sørensens venner på dansk grund har derfor været en drøm for familien i mange år, fortæller Jette Sørensen:

- Vi har så tit sagt: ’Nu må det snart være Jespers tur’. Det er egentlig uvirkeligt, at det lykkedes, og vi skal knibe os selv lidt i armen for at forstå, hvordan vi gjorde det - selvfølgelig med hjælp fra så mange mennesker, der har troet på det.

- Tilbagemeldingerne har været, at vi har ramt plet med vores program. Det er fantastisk, og når vi sidder og snakker om den uge i dag, så er det med tårer i øjnene. Det betyder så meget for os, at vi kunne sætte vores fingeraftryk på og vise de andre progeria-børn, deres søskende og forældre Danmark og alle de bedste sider af Nordjylland, siger hun videre.

Det er knap tre måneder siden, at progeria-sommertræffet fandt sted, og tv-optagelserne kom i kassen, men de fem dage i august står stadig tydeligt i Jesper Sørensens hukommelse.

- Jeg kan huske den dag, hvor alle skulle ankomme. Jeg var helt sindssygt spændt og tænkte: ’Bare det nu går godt’. Min mor og jeg havde også snakket meget om vejret inden. Bare det nu blev godt. Men jeg vidste også bare, at jeg skulle nyde hvert sekund, og det gjorde jeg også, erindrer han.

Du kan se - eller gense - første del af 'Jespers store sommertræf' på TV 2 PLAY her. Anden del bliver sendt tirsdag 11. november klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.