TV

Sådan træner du slidgigt væk

Over en halv million danskere lider af slidgigt, men hvis man træner kroppen på den rigtige måde, kan man både skære ned på medicinen og udskyde behovet for en operation.

Slidgigt, også kaldet artrose, opstår, når brusken inde i et led bliver nedbrudt, forklarer fysioterapeut Mark Abildhauge.

Han var mandag forbi Go' morgen Danmark for at give gode råd til, hvordan man kan træne sig fri for slidgigt.

Stabilitet, styrke og balance er tre nøgleord, mener han.

- En af de ting, der er med til at give slidgigt, er inaktivitet. Hvis musklerne ikke er stærke, kan leddene groft sagt sidde og køre på hinanden, siger han.

- Hvis du får styrket musklerne, sidder leddene mere stabilt, så får de ikke de her uhensigtsmæssige bevægelser i mellem sig.

En god øvelse kræver en stor bold og en måtte. Fødder og underben lægges op på bolden, og bækkenbunden løftes.

Når man ligger i den øvelse, spænder man en masse muskler omkring hofter og ryg.

- Så stabiliserer musklerne, og når de stabiliserer og bliver stærkere, kan de holde leddene på plads, forklarer Mads Abildhauge.

Glad med slidgigt

Øvelsen er en del af et uddannelses- og træningsforløb for slidgigtpatienter, der går under navnet GLAD, og som er en forkortelse for Godt Liv med Artrose i Danmark.

Det forløb har Flemming Voss haft gode erfaringer med. Han har haft problemer med begge knæ og hofter, og slidgigten har kostet ham mange smerter.

- Når man skal stå op om morgenen, føles det som om, man har spillet en hel fodboldkamp dagen før uden at have trænet først, siger han.

Han er blevet meget stærkere efter forløbet og kan lave mange flere ting, fortæller han. Forløbet kombinerer træning og viden og er blevet til efter svensk forbillede.

- Det er en uddannelse i ens krop og i ens sygdom, man gennemgår, siger Mark Abildhauge.

Du kan se Go' morgen Danmark på TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis.