TV

Sandt eller falsk? Syv myter om tømmermænd

Man får flere tømmermænd, hvis man blander forskellige typer alkohol, til gengæld hjælper det at drikke et stort glas vand inden sengetid. Eller hvad?

De værste tømmermænd kan forebygges, hvis du følger et par gode råd. Men hvilke af de mange velkendte påstande om alkohol og tømmermænd gør rent faktisk en forskel, og hvilke er ren fuldemandssnak?

Læge og foredragsholder Jerk W. Langer gennemgår her syv udbredte påstande og fortæller, hvad der er op og ned, når det gælder tømmermænd.

1. Hvis man drikker alkohol rent, får man færre tømmermænd

Korrekt.

- Da ren etanol næsten ikke indeholder metanol (træsprit) eller congener-stoffer, giver det færre tømmermænd. Hovedpinen og tørsten er den samme, men ubehaget i kroppen kan føles mindre udtalt. En anden mulighed er at holde sig til vodka.

2. Man får flere tømmermænd, hvis man blander forskellige typer alkohol

Vides ikke.

- Det siger man typisk, men hvor meget der reelt er om, at man ikke bør blande for eksempel øl og vin, mener jeg er tvivlsomt.

3. Mørk alkohol giver flere tømmermænd

Korrekt.

- Mørkfarvede drikke såsom cognac og rødvin giver flere tømmermænd end lyse drikke, eksempelvis hvidvin, gin og vodka. Tømmermænd bliver næsten dobbelt så svære, når man drikker whisky i stedet for vodka, viser forsøg. Mørke drikke indeholder mere metanol (træsprit) samt flere congener-stoffer, som dannes under fremstillingen og kun delvis fjernes af destillationen. Derfor giver en mørk drik som cognac de værste tømmermænd efterfulgt af rødvin, rom, whisky, hvidvin, gin, vodka og til sidst ren etanol.

4. Det modvirker tømmermænd, hvis man drikker vand, inden man går i seng

Korrekt.

- Den bedste måde at forebygge de værste tømmermænd på er at drikke nogle glas vand lige før sengetid samt gerne supplere med et par hovedpinepiller. Væskemangel er den vigtigste årsag til den dundrende hovedpine, fordi hjernen faktisk skrumper en lille smule. Så stil en kande vand parat ved sengen, allerede før du tager afsted, og sats så på, at du skal sove i din egen seng, haha.

5. Mad med masser af fedt og salt hjælper mod tømmermænd dagen derpå

Korrekt.

- Et godt måltid kan lindre tømmermænd. Spiser du for eksempel en pastaret med kylling eller et par sandwich nogle timer efter at have drukket alkohol, løber der mere blod gennem leveren. Så stiger forbrændingen ad alkohol med cirka 30 procent, viser forsøg.

6. Tømmermændene kan svedes ud under træning

Falsk.

- Det er snarere omvendt, for du drænes bare for endnu mere væske, og så bliver hovedpinen værre. Gå en tur i den friske luft i stedet.

7. Kvinder får værre tømmermænd end mænd

Korrekt.

- Kvinder tåler af biologiske årsager mindre alkohol end mænd og får derfor også større tømmermænd. Dels fordeler alkohol sig i en mindre del af hendes krop, hvorfor koncentrationen stiger. Dels nedbryder manden mere alkohol i maven, så det slet ikke kommer ind i kroppen.

Hvad er din bedste kur mod tømmermænd? Kom med dit bud her