TV

Hver andet barn får for meget koffein – gør dit?

Det er især energidrikke, der gør børnenes indtag af koffein større, end eksperterne anbefaler.

Hvert andet barn på 10 til 14 år får for meget koffein i forhold til det maksimalt anbefalede. En stor synder i den forbindelse er energidrikke, der går under navne som Red Bull, Cult, Monster og Burn, og som er populære som aldrig før.

Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der har undersøgt de 10-35 åriges indtag af energidrikke.

Når børn indtager energidrikke, får hver femte for meget koffein, og medregner man koffeinindtaget fra andre kilder som for eksempel cola og chokolade, er det reelt set hvert andet barn, der indtager mere, end anbefalingerne lyder.

- Jeg troede aldrig, at jeg som ernæringsfaglig person skulle sige, at en sodavand er et bedre alternativ, men det er det faktisk i det her tilfælde, siger Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet.

Sodavand, eksempelvis cola, indeholder også koffein, men i et meget mindre mængder end energidrikkene. Her er det tilsat som smagsgiver, hvorimod det i energidrikke bliver tilsat, fordi det har en funktionel effekt.

- Derudover er der også mere sukker i de fleste energidrikke, så de er også mere fedmefremmende, siger han.

Ikke en sodavand

Alligevel sidestiller flere forældre energidrikke med sodavand, fortæller Jeppe Matthiessen.

Det er bekymrende, når forældre for eksempel serverer energidrikke til børnefødselsdage, eller hvis unge drenge bruger det til at holde sig vågne, når de gerne vil spille computer hele natten, mener han.

- Lige som forældre bør tale med børn og unge om alkohol, bør de også tale med dem om energidrikke. Man bør tage det seriøst og fortælle, for energidrikke er ikke sodavand, og de kan have nogle ubehagelige bivirkninger, siger han.

Nogle er mere følsomme over for koffein end andre. Børn på omkring 10 år bør højst få mere end hvad der svarer til en enkelt lille dåse med energidrik, hvis de ikke skal have mere end det maksimalt anbefalede, siger Jeppe Matthiessen. Det er forudsat, at barnet ikke får koffein fra andre kilder så som kaffe, sodavand, te og chokolade.

En 15-årig kan tåle den dobbelte mængde koffein svarende til omkring en halv liter.

Siden 2009 er salget af energidrikke i Danmark næsten tredoblet fra knap fire millioner liter i 2010 til godt 11 millioner liter i 2013.

Det anbefaler man

DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at voksne over 18 år indtager mindre end 400 mg koffein om dagen.

Børn og unge under 18 år bør indtage mindre end 2,5 mg koffein pr. kilo kropsvægt om dagen.

Bivirkninger ved koffein

Forstyrret hjerterytme, forhøjet blodtryk, hjertebanken, åndenød, mavepine, kvalme, angst, nervøsitet, søvnbesvær og i værste fald hjertestop.

42 procent af dem, der indtager energidrikke, har oplevet bivirkninger.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet