Ikke-anonyme sæddonorer: Vi føler intet ansvar for børnene

Se 'Vikingerne kommer' på TV 2 Play mandag kl. 20.00

I en ny britisk-dansk dokumentar 'Vikingerne kommer', som er blevet til i et samarbejde mellem BBC og TV 2 Danmark, afsløres det, at især britiske kvinder er vilde efter at bruge dansk donorsæd.

En af grundene til "vikingesædens" store popularitet rundt om i verden er, at et stigende antal danske sæddonorer vælger at lade sig registrere som ikke-anonyme donorer, hvilket bl.a. betyder, at de giver tilladelse til, at kommende donorbørn må kontakte dem, når de er fyldt 18 år.

Jeg vil tage en kop kaffe med dem

Men i dokumentaren, som allerede har fået meget omtale i Storbritannien, afslører en række ikke-anonyme, danske sæddonorer, at en eventuel fremtidig kontakt til børnene ikke får dem til at føle et særligt ansvar.

- Jeg mener faktisk ikke, at jeg har noget egentligt ansvar, siger f.eks. 30-årige "Aske" i programmet, og han bakkes op af en bare 22-årig, københavnsk meddonor:

- Hvis de dukker op til en kop kaffe, vil jeg tage en kop kaffe med dem - og også betale for den - og få en snak med mine børn. Men jeg bliver ikke en del af deres liv, konstaterer han. Se sidst i videoklip øverst.

Risikerer at blive opsøgt af hundredevis af børn

Da én dansk sæddonor sagtens kan være far til omkring 100 børn, kan han i fremtiden risikere at blive opsøgt af en hel stribe voksne briter, som er nysgerrige efter at lære deres fædrene ophav i Danmark at kende.

- Endnu har vi ingen erfaringer med sådan et møde mellem et sæddonor-barn og dets biologiske far, for det var først i 2006, at vi indførte muligheden for at melde sig som ikke-anonym sæddonor, siger direktøren for Cryos, Ole Schou, til tv2.dk.

I dokumentaren, som sendes på BBC d. 29. januar - og allerede i aften på TV 2 - følges en række britiske kvinder, som ofrer meget energi og store pengebeløb for at opfylde drømmen om at blive gravid via en sæddonor.

Se 'Vikingerne kommer' mandag d. 26. januar kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 Play

Fakta om sædbanken Cryos

Cryos i Aarhus er verdens største sædbank.

Omkring 450 danske sæddonorer er tilknyttet Cryos. Deraf er ca. 85 procent anonyme og 15 procent er ikke-anonyme.

Cryos har siden sin grundlæggelse i 1990 "produceret" omkring 30.000 børn på verdensbasis.