Børnefamilie har kaniner i haven - og spiser dem
Du kan se Go’ morgen Danmark på TV 2 PLAY her
Kaniner er søde og bløde. Men har du nogensinde tænkt på selv at opdrætte - og ligefrem spise dem?
Så er du slet ikke alene.
Hjemme hos familien Iversen er kaninavl nemlig blevet til lidt af en hobby. Men med fire par avlskaniner, der hver især kan få kuld på 7-8 unger op til tre gange om året, kan det nemt resultere i en hel del lange ører i burene.
Derfor ender de kaniner, der ikke kan gives væk eller sælges på familiens middagsbord. Og det er både far Anders Iversen og de tre døtre Gitte, Thilde og Malene godt tilfredse med.
- Det startede med et lille kæledyr, men udviklede sig til regulær avl. Men vi kunne jo ikke blive ved med at beholde unger fra gang til gang, så vi måtte løse problemet på anden vis - og jeg kan rigtig godt lide mad, siger Anders Iversen med et grin.
Rart at passe og pleje selv
Selvom det godt nogle gange kan være svært at slagte en kanin, man holder af, er også teenagepigerne Gitte og Thilde, samt lillesøster Malene på 5 år glade for hjemmeavlen.
- Selvfølgelig er det lidt ubehageligt at skulle gøre det, men det er rart at vide, at de har haft et godt liv, siger Gitte Iversen.
Thilde Iversen er enig med sin søster. Hun kan også godt lide, at hun selv har været involveret i processen.
- Med kød i supermarkedet kan du jo netop ikke vide, om dyrene har haft det dårligt. Når du ved at du spiser et dyr, som du selv har plejet og passet, er det en meget rarere følelse, siger hun.
Og faktisk kan der være mange fordele ved at opdrætte sin egen mad. Det fortæller Tine Kortenbach, agronom og forfatter til bogen "Urban Farming", der handler om kaninopdræt.
- Mange mennesker føler sig fremmedgjort over for deres mad. Derfor synes mange børnefamilier faktisk, at det er en gave at kunne vise hvor maden egentlig kommer fra, siger hun.
Godt for børnene
Går du selv og tumler med tanken om at opdrætte dine egne slagtekaniner, er det nemt at komme i gang. Du kan holde slagtekaniner både i haven eller på altanen - så længe du blot overholder de gængse dyreværnsregler.
Krymper du dig imidlertid lidt ved tanken om selve slagtningen, er der dog ingen grund til bekymring. Det foregår nemlig typisk helt udramatisk, forklarer Trine Kortenbach.
- Man får en hjælper til at holde den, og så giver man den et slag i nakken. Kaniner har et svagt punkt mellem kraniet og den øverste nakkehvirvel, så i princippet er et slag med håndkanten nok, siger hun.
Ifølge forfatteren er det gavnligt for mange børn at kunne se og forstå, hvordan det foregår, når dyr bliver til mad. Det bakker Anders Iversen op om.
- De fleste børn har faktisk nemt ved at forstå det. Selvfølgelig skal man især de første gange lade børnene styre, hvor meget af slagtningen de har lyst til at se. Men det er bestemt ikke noget de tager skade af, siger han.