TV

Gode råd til forældre: Sådan sikrer du dit barn på internettet

Internettet indeholder mange faldgruber for børn, og det markerer dagen i dag. Derfor giver Medierådet for børn og unge her er række gode råd til forældre.

På Instagram og Facebook deler dit barn billeder af andre og sig selv. Men billederne kan have betydning senere i deres liv.

Det skal dagen i dag være med til at sætte fokus på.  I dag er det nemlig Sikker Internet Dag, og den bliver holdt i over 100 lande for at sætte fokus på børn og unges adfærd på nettet.

Sikker Internet Dag vil skabe et bedre internet, så børn og unge får gode oplevelser på de digitale medier. Det fortæller Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, som er projektleder i Medierådet for børn og unge. Hun koordinerer i dag den danske Sikker Internet Dag.

- Vi sætter fokus på vigtigheden af at dyrke børn og unges kompetencer på de digitale medier. Det er blandt andet, hvordan man er sikker på nettet, hvordan man omgås andre online, og hvordan man sikrer sig, at man ikke deler hvad som helst af oplysninger på nettet, forklarer Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Ting forsvinder ikke på nettet

Når dit barn klikker sig rundt på de sociale medier, skriver kommentarer og deler billeder med vennerne, er det ifølge Lisbeth Brunebjerg Holmegaard vigtigt at huske på, at både udsagn og billeder kan sættes ind i nye sammenhænge på nettet.

- I det hele taget delingen af det image, man lægger ud af sig selv. Den identitet, man afprøver, og det image, man lægger ud af sig selv, skal man være opmærksom på. Man skal være opmærksom på, hvad det er for et signal, man vil sende, og hvad det er for en historie, man gerne vil fortælle om sig selv, fortæller hun.

Når barnet eller den unge først har delt et billede af sig selv på nettet, så kan man ikke bare fjerne det igen.

- Historien som måske kan være sjov at fortælle lige nu, er det måske ikke om 5-10 år, når man skal ud og søge et job eller ind på en uddannelse. Når ting først er blevet delt på nettet, jamen så forsvinder de ikke, siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Hjælp dit barn

For at undgå at barnet som voksen skal ærgre sig over, hvad det for 10 år siden lagde op på nettet, skal forældrene engagere sig i deres børns liv. Det er det vigtigste råd, som Lisbeth Brunebjerg Holmegaard giver til forældre, der har børn, som begår sig på nettet.

- Sociale medier ligger som en naturlig forlængelse af børns og unges liv. Så de veksler ikke imellem tanken om, at de er offline eller online. De er sammen med deres venner. Og det er sådan noget man skal forstå som voksen, forklarer Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Hvor meget hjælp du skal give dit barn på nettet kommer an på, hvor gammelt det er.

- Det er vigtigt, at forældrene hjælper til med, hos især de yngre, at man ikke lægger sine personlige oplysninger ud til fri afbenyttelse. Det er for eksempel telefonnummer og cpr-nummer, siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Men at de yngre børn skal have lidt mere opmærksomhed end de ældre, gør ikke børnene noget.

- Yngre børn føler en tryghed, når mor og far er med på sidelinjen og også kigger en ekstra gang med i de ting, der foregår online, fortæller Lisbeth Brunebjerg Holmegaard.

Når børnene bliver ældre, skal man som forælder derimod holde lidt mere afstand til børnenes online liv.

-Som forældre skal man også være opmærksom på, at jo ældre børnene bliver, så vil de også have længere snor til, hvad de kan få lov til at gøre sådan i privaten. Så de har behov for noget privatliv, forklarer hun.

Gode råd

  • Engager dig i dit barns liv.
  • Fortæl børnene, at de ikke skal lægge private oplysninger ud.
  • Kig en ekstra gang med i, hvad dit barn laver digitalt.
  • Giv dem mere snor jo ældre, de bliver.
  • Kilde: Medierådet for børn og unge