TV

Ekspert til danske kvinder: Fød endnu flere børn

For første gang i fire år føder vi flere børn. Vi føder dog langt fra tilstrækkeligt med børn til at opretholde befolkningstallet. Formand og leder af Rigshospitalets Fertilitetsklinik, Søren Ziebe, peger på to årsager til, at danske kvinder føder flere børn.

Vi er inden for de sidste par år blevet rådet til at få flere børn af både eksperter og politikere, og nu ser det ud til, at de godt kan begynde at klappe i hænderne af begejstring.

Vi er nemlig igen begyndt at føde flere børn, og det er første gang i fire år. I 2013 fødte kvinderne i gennemsnit 1,67 børn, men i år er det steget til at 1,69 børn.  Det er de 30-årige, som føder flest, imens de unge under 19 år aldrig har født så få børn, som de gør nu. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Formand og leder af Rigshospitalets Fertilitetsklinik, Søren Ziebe peger på flere mulige årsager.

- Årsagen kan være, at vi har været ude og råbe og skrige en helt masse om, hvor vigtigt det er, at man tager sin egenproduktion alvorligt, og hvor vigtigt det er, at man gik lidt tidligere i gang for at undgå, at for mange børn skulle laves på fertilitetsklinikker. Vi kan håbe, at det er det, der har virket lidt.

Stigningen er lille men glædelig

Sygdom er en af forhindringerne ved ikke at få børn. Derfor ser Søren Zieber også muligheden for, at flere rent faktisk kan få børn.

- På den måde er det jo glædeligt, hvis det betyder, at vi begynder at kunne få flere børn. Så går det den rigtige vej, lyder det fra Søren Ziebe.

Men om Søren Ziebes smil og antal fødte børn fortsætter med at stige i en opadvendt kurve, er svært at sige.

Men Søren Ziebe fremhæver også, at stigningen er meget lille, og at vi skal op på 2,1 børn i gennemsnit for, at vi kan opretholde befolkningstallet i Danmark.

- Så skal vi ikke sige, at det er dejligt at se, at den ikke rasler ned ad, men at der skal helt andre boller på suppen, hvis vi skal have rettet op på det, siger Søren Ziebe.

Faktaboks

  • Det er første gang siden 2010, at vi føder flere børn
  • I 2008 fødte vi i gennemsnit 1,89 børn
  • 30-årige fødte flest i 2014
  • Det er i Danmark blevet mere usædvanligt at få børn, når man er under 20 år.
  • 2014 er året, hvor 19-årige har født færrest børn. Det er det samme antal børn, som de 43-årige fik.
  • 19-årige fødte fem gange så mange end 43-årige for 20 år siden.
  • Den højeste fertilitet er i Vestjylland, mens den laveste er i København.

Kilde: Danmarks Statistik.