TV

Fire råd: Sådan taler du med dine børn om terrorangreb

Alle taler om det. Medierne skriver om det og på de sociale medier vælter billederne frem. Dine børn kan ikke undgå at høre om terrorangrebet i Paris. Derfor får du her de bedste råd til, hvordan du taler med dem om det.

Hvordan du som forælder taler med dine børn om et svært emne som terror i en europæisk hovedstad, giver TV 2 dig her fire råd til.

Rådene er lavet i samarbejde med familiepsykolog Heidi Agerkvist.

1. Tal i øjenhøjde

Hvor meget, du skal fortælle dit barn, afhænger af, hvor gammelt barnet er.

Hvis børnene er meget små, behøver du ikke at fortælle noget. Men hvis de har opsnappet det i vuggestuen eller børnehaven, er det en god idé at tale med dem om det på deres niveau.

Når børnene kommer i skolealderen, kan de nærmest ikke undgå at have hørt om angrebet, så der er det vigtigt at stille sig til rådighed. Hvis de kun får brudstykker, prøver de nemlig selv at skabe sammenhæng, og der kan fantasien skabe urealistiske billeder af virkeligheden.

- Man kan som voksen have lyst til at sige en masse, men det kan børnene ikke kapere, så tag det i deres tempo og efter, hvad de spørger om, forklarer familiepsykolog Heidi Agerkvist.

2. Se nyhederne sammen

I disse dage er medierne spækket til med voldsomme billeder. Derfor anbefaler Heidi Agerkvist, at børn under 10 år holdes væk fra skærmen. Når børnene er ældre end 10 år, kan de godt begynde at se nyheder og læse om terrorangrebene, men det er vigtigt at gøre det sammen med dem.

- De har jo ikke den baggrundsviden, vi som voksne har. Derfor opstår der en masse spørgsmål, vi som voksne kan besvare, mens vi sidder der sammen med dem, siger Heidi Agerkvist.

3. Skab ikke unødig frygt

- Når barnet spørger, skal du være ærlig, men du behøver ikke at skabe frygt. Når de eksempelvis spørger om, hvorvidt der kan blive terror igen, så sig, at det meget sjældent sker, og at det derfor er meget usandsynligt, forklarer Heidi Agerkvist.

I dine svar på barnets spørgmål er det vigtigt at runde af på en god måde, så barnet ikke bliver bange.

4. Lad ikke din angst gå ud over børnene

Det er ikke kun børnene, der bliver ramt af frygt. Vi voksne kan også blive bange, når der er terror så tæt på. Men din angst må ikke smitte af på børnene.

- Det er vigtigt at håndtere sin egen angst. Man skal give den fokus og tale om den med andre voksne, inden man møder børnene. Når man møder børnene, skal man være der. Sin egen angst må man håndtere andre steder, siger Heidi Agerkvist.

Børns Vilkår om terror

Efter terrorangrebet i Paris, som kostede over 100 mennesker livet, har Børns Vilkår udsendt en liste med fem råd til, hvordan du kan tale med dit barn om den frygtelige hændelse.

1. Tal med børnene

Det er så godt som umuligt at undgå, at børnene støder på billeder fra Paris eller overhører samtaler om det, der er sket.  Hvis vi undgår at tale med børnene om det ubærlige, efterlader vi dem med forklaringer og fantasier, der kan være endnu værre. Det værste er ikke, det vi ved - men det, vi ikke ved.

2. Vær ærlig og konkret

Forklar, at rigtig mange mennesker blev skudt af terrorister, der ønsker at bekæmpe Frankrig og andre lande og få opmærksomhed ved at skyde mennesker. Brug sætninger som: ”Mange blev skudt og det er væmmeligt at tænke på. Der var også mange, der slap væk eller blev reddet af politiet.” Vær opmærksom på, at du ikke overfører din egen angst eller vrede på dit barn, og eksempelvis gør det klart, at ikke alle muslimer kan gøres ansvarlige.

3. Skærm de små børn

Børn under 6 år kan skærmes fra at se og høre voldsomme nyheder. Kommer de alligevel til at se eller høre noget, så giv barnet en meget enkel forklaring på, hvad der sker. At terrorister har skudt mennesker, men sådan gør mennesker ikke normalt.

4. Tag hånd om børnenes frygt

Nogle børn er måske bange for, at de kan risikere at havne midt i et terrorangreb selv. I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at voksne og du som forælder vil gøre alt, hvad du kan for at passe på dig selv og deres børn.

5. Lyt

Især lidt større børn får mange informationer. Derfor skal du hjælpe dem med at sortere i de informationer, de får. Spørg til, hvad dit barn helt konkret har læst eller set og hvad barnet bliver bekymret for. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt på spørgsmål. 

Kilde: Børns Vilkår