TV

Rune er sæddonor: Den biologiske far er ikke afgørende

Rune Sørensen er en af dem, der hjælper barnløse med at blive gravide. For ham er det nemlig ikke det biologiske ophav, der betyder noget, men det miljø, man er vokset op i.

Se 'Holder Danmark i live' på TV 2 PLAY

I TV2-dokumentaren 'Holder Danmark i live' er Rune Sørensen i sædbanken for at aflevere en sædprøve.

Det hele startede egentlig bare som en ting, han og hans kammerat skulle prøve. Kammeraten er sidenhen stoppet med at være donor, mens Rune er fortsat. Han er således sæddonor på sjette år.

- På daværende tidspunkt havde jeg ikke de dybe etiske overvejelser omkring det. Men det er da en mulighed for at gøre noget godt uden, at der går noget af mig, forklarer Rune Sørensen til tv2.dk.

De skal være velkomne

Rune har valgt at være åben sæddonor. Det vil sige, at hans donorbørn kan opsøge ham i fremtiden.

- Nogle folk har brug for at kende deres biologiske ophav, og det skal de have lov til. Hvis de opsøge mig, vil jeg da opføre mig ordentligt, invitere dem indenfor og svare på deres spørgsmål. Jeg håber ikke, at de har brug for mere. Men hvis de har, så må vi jo finde ud af det, siger Rune Sørensen.

Han er da også selv lidt nysgerrig efter at se, hvem han har været med til at sætte i verden. 

- Det er en sjov tanke, at jeg kan have børn, som jeg ikke kender. Men det er ikke derfor, jeg er sæddonor. Jeg er det for at hjælpe andre med at få børn, slår han fast.

Biologisk ophav er ikke afgørende

Rune selv er opvokset som skilsmissebarn, og mener derfor ikke, det er så afgørende, at børn bor sammen med deres biologiske forældre. Derfor har han det fint med, at der går børn rundt, som er hans, selvom han ikke kender dem.

- Jeg kan se, at familie og slægtskab handler mere om, hvad man gør, end det handler om det biologiske. Min egen stedfar, opfører sig, som han skal, så derfor er det ikke afgørende, hvorvidt han er min biologiske far, fortæller Rune Sørensen.

Nedenfor kan du se, hvordan Runes sædkvalitet undersøges. Du kan se 'Holder Danmark i live' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 eller TV 2 PLAY.

'Holder Danmark i live'

  • En helt almindelig onsdag i september 2015 fulgte 100 kameraer ansatte og patienter på landets hospitaler og i lægepraksisser og indfangede alt, hvad der skete på operationsstuerne, i fødeafsnittene, på børneafdelingerne og i akutmodtagelserne  
  • 'Holder Danmark i live', som programserien hedder, viser et øjebliksbillede af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år, og giver et indblik i, hvordan vi dagligt prioriterer de over 100 milliarder kroner, der hvert år postes i det  
  • Programserien bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC  
  • 'Holder Danmark i live' har ti afsnit og sendes hver tirsdag klokken 20.50 på TV 2