TV

Lola: Sådan beskytter du dine børn mod ekstreme skønhedsidealer

Når børn bekymrer sig om deres kroppe før puberteten, er det forældrene, der er skyld i det, mener Lola Jensen. Her kommer hun med fem råd til, hvordan du beskytter dit barn mod det ekstreme skønhedsideal.

I sidste uge skabte en mager model i modemagasinet Cover vild debat hos danskerne. Covers Facebook-side blev fyldt med kommentarer fra danskere, der var forargede over, at magasinet havde brugt en model, der var ultratynd. Mange mente, at billedet bidrog til et sygt kvindeideal. 

Hvis du som forælder vil undgå, at dit barn tager de ekstreme kropsidealer til sig, skal du selv være det gode forbillede, der viser dem vejen. Ifølge familievejleder Lola Jensen har børnene det nemlig fra deres forældre, når de begynder at synes, at de ser forskellige ud. 

- Faktisk kan du hjælpe dine børn med, at de kommer helt op i en 10-12 års alderen, før de bliver opmærksomme på, at der er noget, der hedder tykke og tynde mennesker, siger hun.

Derfor mener Lola Jensen, at man ikke skal vise børnene sin bekymring om sin krop over for børnene.

- Ti stille og vær glad for dig selv. Så er det imponerende så dejligt børn får det med deres krop. Så er det først i puberteten, der gør noget, og så har de også et rigtig godt ideal, siger hun.

Du kan læse fem råd fra Lola Jensen til, hvordan du holder børnene fra at bekymre sig om deres krop før puberteten.

Fem gode råd

Hold mund om din kur:

Som forælder skal du lade være med at tale højt om, at du er på kur, når dine børn er til stede. Hvis du laver pasta til aftensmad til dine børn, skal du ikke sige, at du ikke skal have noget, fordi du ikke må få kulhydrater på din kur.

- Så siger du, at det er tomatsalaten med mozzarella, der frister mig rigtig meget. Så holder du din kur udenom dine børn, forklarer Lola Jensen.

Barnet er ikke på kur:

Det er ikke dit barn, der har ansvaret for, at det skal holde sig fra bestemte madvarer, hvis det er overvægtigt. Det er i stedet dig som forælder, der skal sørge for, at der ikke er mad, som det kan tage på af. Hvis dit barn spiser for mange portioner, skal du hjælpe det med at spise mindre.

- Du kan sige, at vi har en periode nu, hvor vi finder det lettest at øse portionerne op ovre ved gryderne. Og så siger man, at det er lige din størrelse portion – uden at sige, at de er på kur, fortæller Lola Jensen.

Ti stille foran spejlet:

Når du kigger dig i spejlet, mens der er børn ved siden af, skal du ikke sige dine tanker højt om din egen krop.

- Det er det, der gør, at børn får øjnene op for, at der altså er nogle, der ser anderledes ud, siger Lola Jensen.

Barber dig diskret:

Barnet må gerne se, at du barberer dig, men du skal gøre det diskret. Hvis barnet ser, at du reagerer negativt på, at du har fået hår på kroppen, har det betydning for dit barn.

- Det, der er sket nu, er, at der er flere og flere børn helt ned til 6-8 års alderens, der er begyndt at have en seddel med i skolen, hvor der står, at min datter gerne vil fritages for at klæde om til gymnastik, fordi hun er flov over sin krop, fordi hun har fået nogle hår på benene, siger Lola Jensen.

Sig de ser dejlige ud:

Når børn og unge er i voksealderen, kan de komme ud af proportion, siger Lola Jensen.

- Det er lidt som om, at kroppen ikke rigtigt ved, hvad retning den skal arbejde i. Nogle af dem kan ligne storke med lange ben, forklarer Lola Jensen.

Så er det vigtigt at fortælle dem, at de stadig ser godt ud.

- Vi skal alle vise vores børn og unge mennesker, at de er det skønneste, og at de ser vidunderlige og dejlige ud, siger Lola Jensen.