TV

Viggo Mortensen: Dansk er mit hemmelige kodesprog

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen er i disse dage i Danmark. Og her har han rig mulighed for at tale sin fars modersprog, dansk. Et sprog han ellers kun sjældent taler.

Det var med bævrende stemme og et stykke papir i sine rystende hænder, at den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen i weekenden modtog en Æres-Bodil foran et fyldt Bremen Teater i København.

Hele sin takketale holdt den 56-årige skuespiller nemlig på dansk. Et sprog han kun meget sjældent taler, fortæller han til tv2.dk.

Læs også: Nervøs Viggo Mortensen i Bodil-hyldest: Vi skal drikke kaffe, Ghita

- Jeg har normalt ikke brug for det danske sprog. Jeg bor i Spanien og USA, så det er kun, når jeg taler i telefon med min familie i Danmark, jeg taler dansk. Eller når min far og jeg er i USA, og han ikke vil have, at andre skal kunne forstå, hvad vi siger. Det er altid svært den første tid, jeg er i Danmark, men efter tre-fire dage går det, siger Viggo Mortensen.

Viggo Mortensen har tilbragt de seneste dage i Danmark, hvor han, ud over at modtage hæder ved weekendens Bodil-fest og tilbringe tid med sin danske familie, brugte sin tirsdag eftermiddag på at overraske sin skuespillerkollega Ghita Nørby i ’Talkshowet Meyerheim’, der sendes onsdag aften den 4. marts kl. 20.55 på TV 2 CHARLIE.

Med en stor slikpose og en flaske champagne i hænderne tog han sammen med Michael Meyerheim fusen på Ghita Nørby, der blev glad for at se sin gode ven dukke op i programmet.

Viggo Mortensen og Ghita Nørby fik nemlig et tæt forhold til hinanden, da de indspillede den argentinsk-danske film ’Jauja’ sidste år. En film som de sammen har tænkt sig at tage på en stor promoverings-turné med rundt i Danmark i løbet af foråret.

- Filmen bliver ikke distribueret i biograferne, så vi må stå for det selv. Vi tager på en slags ”magical mystery tour” med filmen og lejer en lastvogn eller en bus og kører så rundt til forskellige biografer. Vi planlægger at begynde i Dragør og så ellers besøge biografer i Holte, Hvalsø, Korsør, Ringsted og rundt omkring på Fyn og i Jylland, siger Viggo Mortensen.

Han glæder sig allerede nu til at vende tilbage til Danmark.

- Det er altid dejligt at være i Danmark. Danmark er også et hjem for mig. Jeg har rejst meget og boet mange steder, men Danmark er naturligvis et af de steder, jeg føler mig hjemme på grund af de år, jeg har boet og arbejdet her og så på grund af min familie, siger Viggo Mortensen.

Læs også: Viggo Mortensen kritiserer USA for at ignorere politiets magtmisbrug

Ud over at promovere ’Jauja’ og den franske film ’Loin des hommes’, hvor han også spiller hovedrollen, har Viggo Mortensen tænkt sig at bruge den kommende tid på at tage en pause fra filmbranchen.

- For en uge siden lavede jeg en digtoplæsning, og til maj skal jeg lave noget i samme stil i Barcelona. Jeg prøver at lave andre ting nu. Jeg vil gerne skrive lidt og holde digtoplæsninger, som jeg gjorde det for mange år siden. Når man gør det, har man en direkte kontakt til folk, og det er det, jeg gerne vil lave lidt af nu, siger Viggo Mortensen.

’Talkshowet Meyerheim’ med Ghita Nørby og Viggo Mortensen sendes onsdag aften den 4. marts kl. 20.55 på TV 2 CHARLIE. Du kan se tidligere afsnit af 'Talkshowet Meyerheim' på TV 2 PLAY.