8 ud af 10 danskere har symptomer på stress

Se 'Fældet af stress' på TV 2 PLAY nu

Søvnproblemer, muskelspændinger og hjertebanken. Det er blot nogle af de symptomer, otte ud af ti danskere kæmper med på daglig basis.

I løbet af den seneste måned har 78 procent af danskerne mærket til et eller flere af de mest almindelige symptomer på stress i særlig udtalt grad.

En måling, som Megafon har foretaget for TV 2, viser, at det er meget udbredt at døje med mere end et symptom i en særligt udtalt grad. Symptomerne, som optræder i undersøgelsen er ifølge Sundhedsstyrelsen alle tegn på langvarig stress.

- Hvis du går rundt og har ondt i maven, fordi tingene ikke lige flasker sig for dig, så er det jo ikke nødvendigvis et symptom på stress. Men hvis symptomerne går ud over ens funktion i dagligdagen, og hvis man kan mærke det på arbejdet, så er det symptomer på stress, forklarer Bo Netterstrøm, der har forsket i stress og er ejer af stressbehandlings-klinikken Kalmia.

Behandling er vigtig

Behandlingerne for stress er mange. Nogle går til psykolog eller gruppeterapi, mens andre får medicinsk behandling. Endelig findes der dem, der mediterer sig ud af det eller bruger mindfullness.

- Det er vigtigt at gå i behandling, for det er ubehageligt at være i den tilstand. Livskvaliteten er nedsat på mange områder. Samtidig er der også risiko for at få sygdomme, der udspringer af stress. Depressioner er ofte forårsaget af stress og livsstilsygdomme som alkoholisme kommer ofte også i kølvandet på stress, fordi stressen skal dulmes, siger neuropsykolog Christian Gaden Jensen, der lige nu arbejder med stressbehandling i Københavns Kommune.

Efterlyser behandlingstilbud

Men alligevel er det kun et fåtal, der rent faktisk går i behandling. Ifølge Megafons måling for TV 2 er det 14 procent af danskerne, der har været i behandling for stress i løbet af de seneste fem år.

- Det er interessant, at der er så mange, der henvender sig til behandlingssystemet. Det indikerer, at der er et problem i samfundet, siger Jesper Kristiansen, seniorforsker i stress ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Men trods den høje andel af danskere, der er i behandling for stress, er det altså langt fra alle med symptoomer på stress, der er i behandling. Det mener neuropsykolog Christian Gaden, at der er en logisk forklaring på.

- Der findes meget få behandlingstilbud, så det ville klart hjælpe på det, hvis der var flere muligheder. Ofte ved de stressramte slet ikke, hvor de skal søge hjælp, og lægerne ved heller ikke, hvor de skal sende dem hen for behandling. Vi har simpelthen behov for gratis behandling med dokumenteret effekt, siger Christian Gaden Jensen.

Han mener ikke bare, at behandlingstilbuddene vil komme den stress-ramte til gode, men også samfundet som helhed.

- Hver dag er cirka 35.000 danskere sygemeldt med stress og det er tabt arbejdskraft, som koster samfundet rigtig mange penge. Det vil være langt billigere at etablere behandlingstilbud, forklarer Christian Gaden Jensens

På grafikken nedenfor kan du orientere dig i de mest almindelige symptomer på stress ved at klikke på figuren. Øvest i artiklen kan du høre, hvordan stressramte Tom Johansen føler symptomerne.

TV 2-tema: De pressede danskere

  • I uge 10 og 11 sætter TV 2 fokus på pressede danskere
  • Det sker i programmerne ’Fældet af stress’ og 'Søvnløs', som bliver sendt henholdsvis 4. og 5. marts og 11. og 12. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.
  • Det stigende pres - og dets årsager og konsekvenser - dokumenterer tv2.dk i en række artikler i hele perioden. Flere af artiklerne er baseret på en Megafon-måling blandt 2.104 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på 15 spørgsmål om stress og søvn.

Fakta: Hvad er stress?

  • Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.
  • Når kroppen derimod hele tiden er i beredskab, er der tale om langvarig stress - det vil sige uger eller måneder. Langvarig stress er en tilstand af anspændthed og ulyst, som både påvirker vores fysiske- og psykiske helbred.
  • Ved langvarig stress får man for meget fedt og sukker i blodet, og det går ind og belaster systemet, der indbefatter hjertet, kredsløbet og reguleringen af blodsukkeret. Endelig kan langvarig stress give forhøjet blodtryk og svække immunforsvaret.
  • Kilde: Sundhedsstyrelsen