Børnefamilier går ned med stress i stor stil

Du kan se 'Fældet af stress' på TV 2 PLAY nu.

Danskerne føler sig stressede, og det ser især sort ud hos de 30-39 årige. Det skyldes, at småbørnsforældre skal nå meget på samme tid - og samtidig være gode til det, forklarer familiepsykolog.

Der skal smøres madpakker, hentes børn, plejes parforhold og nå ja, så skal karrieren også lige passes.

- Vi skal nå rigtig mange ting på én gang. Der er mange idealer i samfundet om, hvordan tingene skal gøres, og dem vil vi leve op til. Oveni det er vi et af de lande, der arbejder flest timer per husstand, forklarer familiepsykolog Heidi Agerkvist.

Det er måske ikke så sært, at aldersgruppen 30-39, hvor vi især finder småbørnforældrene, føler sig særligt stressede. 66 procent erklærer sig helt eller overvejende enige i, at de i løbet af det seneste år har følt sig stressede.

- Der er så meget pres på småbørnsforældrene, fordi de skal være gode til det hele på samme tid. Der er ingen steder, hvor de går på kompromis. De vil hele tiden leve op til idealerne om at være en rigtig kæreste, en dygtig karrieremand og en god far. Det er et enormt pres, siger Heidi Agerkvist.

Når det hele ramler

Men presset kan blive for meget. I denne aldersgruppe er der nemlig flest, der har haft stressrelaterede sygedage. 25 procent har inden for det seneste år haft en eller flere sygedage, fordi de følte sig stressede eller havde stressrelaterede gener som for eksempel træthed, irritabilitet, tristhed eller bekymringer.

- Hvis man er overbelastet gennem længere tid, knækker man lige pludselig. Vi er er en generation af mennesker, der er dygtige til at overhøre vores signaler. Man bør lytte til sine stresssymptomer, siger familiepsykologen.

For at undgå, at det går galt, opfordrer hun til, at man lytter til sin krop og reagerer, når stress-symptomerne indtræffer.

- Mange betragter kroppen som et hylster, der bærer hovedet rundt. Men vi skal lære at lytte til kroppens signaler, før det går helt galt, siger Heidi Agerkvist.

Mo blev fældet af stress

En af de småbørnsforældre, der er gået ned med stress, er Mo Sieck, som er med i dokumentaren ’Fældet af stress’. Hun nikker genkendende til familiepsykologens forklaring på, hvorfor det særligt er børnefamilierne, der bliver ramt af stress.

Mo Sieck var pligtopfyldende på alle punkter, indtil hun blev sygemeldt med stress.

- Vi havde et drømmebillede af et familieliv. Sammy (Mos mand, red.) friede til mig for bunden af en pyramide, og så blev jeg gravid på bryllupsnatten med tvillinger. Jeg elskede at være mor, fordi jeg pludselig havde de her to små vidundere - de var kønne og dejlige, og så var jeg rigtig god til det, fortæller Mo Sieck.

Men det var ikke kun i hjemmet, Mo var god til det, hun lavede. På arbejdet som sygeplejerske gik hun også altid en ekstra mil.

- Når jeg var på arbejde var jeg hende, der rakte hånden op og sagde: "Jeg tager en ekstra vagt" eller "Jeg vil gerne holde julefrokosten". Jeg kom altid tidligt, og jeg gik gerne sent, og det var sådan, jeg var, siger Mo Sieck, der altså nu er sygemeldt.

TV 2-tema: De pressede danskere

  • I uge 10 og 11 sætter TV 2 fokus på pressede danskere
  • Det sker i programmerne ’Fældet af stress’ og 'Søvnløs', som bliver sendt henholdsvis 4. og 5. marts og 11. og 12. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.
  • Det stigende pres - og dets årsager og konsekvenser - dokumenterer tv2.dk i en række artikler i hele perioden. Flere af artiklerne er baseret på en Megafon-måling blandt 2.104 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på 15 spørgsmål om stress og søvn.

Fakta: Hvad er stress?

  • Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.
  • Når kroppen derimod hele tiden er i beredskab, er der tale om langvarig stress - det vil sige uger eller måneder. Langvarig stress er en tilstand af anspændthed og ulyst, som både påvirker vores fysiske- og psykiske helbred.
  • Ved langvarig stress får man for meget fedt og sukker i blodet, og det går ind og belaster systemet, der indbefatter hjertet, kredsløbet og reguleringen af blodsukkeret. Endelig kan langvarig stress give forhøjet blodtryk og svække immunforsvaret.
  • Kilde: Sundhedsstyrelsen