TV

Mobiler til børn: Her er tre råd til forældrene

De fleste forældre føler sig pressede til at give deres 7-10-årige børn en mobiltelefon, selvom de mener, at børnene er for unge. Chefen fra BørneTelefonen giver her tre råd til, hvad du gør som forælder. 

Når forældre giver deres barn deres første mobiltelefon, mener mange af dem, at børnene ikke er gamle nok. En undersøgelse viser, at det er 70 procent af forældrene, der giver deres barn en mobiltelefonen, fordi de føler et socialt pres fra deres omgivelser.

Det kan være svært at vide, hvad du skal gøre som forælder, når du føler dig presset. Derfor giver Bente Boserup, som er chef for BørneTelefonen hos Børns vilkår, med tre gode råd til, hvad du skal gøre som forælder.

  • Snak med de andre forældre i klassen

Inden børnene begynder at få mobiltelefoner i dit barns klasse, skal du tage fat i de andre forældre og få lavet nogle retningslinjer om mobiltelefoner i skolen. Det mener Bente Boserup skal ske allerede i første klasse.

- Det er jo den første, der køber mobilen, som lægger presset på de andre, siger hun.

Hvis I gør det, kan det forhindre at børn får det på samme måde, som Luna Budtz havde det.

- Så havner man ikke i sådan en situation, som den her, hvor der sidder en pige og siger: Øv, jeg kan bare ikke være sammen med de andre på samme måde, forklarer Bente Boserup.

  • Overvej hvad mobiltelefonen gør socialt

Når du overvejer, om dit barn skal have en mobiltelefon, skal du ikke sætte en alder for, hvornår det må få en. Du skal i stedet se på, om det har et behov. Her gælder ikke bare de praktiske overvejelser om, at dig og dit barn skal kunne komme i kontakt med hinanden, eller at dit barn kan lære at stave af at bruge den.

- Det som voksne måske ikke tænker så meget på, det er, hvor vigtigt det er for børnene at have en mobil i forhold til de sociale fællesskaber, fordi hvis alle de andre har en mobiltelefon eller langt de fleste har, og man ikke selv har en, så kan man altså ikke være med til at spille spil, og man kan ikke være med til at kontakte hinanden, siger Bente Boserup.

Hvis dit barn er skilsmissebarn, er der nogle flere overvejelser, du skal gøre dig.

- Vi ser også, når vi snakker med for eksempel skilsmissebørn på BørneTelefonen, at man er langt væk fra nogle af sine bedste venner. Men så kan de alligevel være i kontakt med hinanden, fordi de har mobilen, fortæller Bente Boserup.

Bente Boserup mener ikke, at man skal være bekymret for, at barnet bliver afskåret fra andre sociale sammenhænge med en mobiltelefon, så længe det stadig er sammen med kammerater og familien.

- Mobiltelefonen er en ny måde at være sammen på og en ny måde at kommunikere på. Det er ikke farligt, men det er i stedet noget, som giver noget godt til børnene, siger hun.

  • Hjælp dit barn på internettet

Når dit barn har fået mobiltelefonen, åbner det op for mange nye muligheder for barnet, som Bente Boserup godt kan forstå, at forældre bekymrer sig for.

- Vi kan også høre det på BørneTelefonen, at børn nogle gange havner nogle steder, hvor de bliver bange, hvor de bliver utrygge, og hvor de nogle gange også kommer til at gøre nogle ting, der er lidt dumt, siger hun.

Netop derfor skal du hjælpe dit barn med, hvor det er henne på internettet, og hvad det laver.  

- Det er vigtigt at have nogle jævnlige snakke, for der sker hele tiden noget nyt. Der er nye spil, nye sider og nye ting, man kan gøre, siger hun.

Når du snakker med dit barn, skal du fortælle, hvilke sider det kan bruge.

- Når vi melder vores børn til fodbold, så går vi også med hen i fodboldklubben og ser på, hvordan der er dér.Du ser på, hvordan træneren er, og hvordan fodboldkulturen er på holdet og overvejer, om det er et sted, hvor du gene vil have dit barn. Det skal man også gøre på nettet, når det drejer sig om mobilen. Og det skal man blive ved med at gøre. Det er ikke kun noget, man skal gøre én gang, siger hun.

Du kan høre mere om rådene fra Bente Boserup i klippet øverst i artiklen.