TV

Grafik: Sådan bør din nattesøvn se ud

Du kan se 'Søvnløs' på TV 2 PLAY nu.

Den optimale søvn varer mellem syv til otte timer og består af fem cyklusser. Få overblikket over din nattesøvn i grafikken nedenfor.

To ud af tre danskere sover for lidt, viser en Megafon-måling. De sover mindre end de anbefalede syv timer.

- Det er den søvntid, der er nødvenlig for, at vi fungerer ordentligt, når vi er vågne, forklarer Søren Berg, der er professor i medicin ved Lunds Universitet og søvnmedicinsk specialist.

Søvnen består af fem cyklusser. Hver cyklus varer cirka 90 minutter og består af let søvn, etableret søvn, dyb søvn og REM-søvn. 

- I den første del af natten er det særligt de fysiske funktioner i kroppen, der bliver genopbygget, mens det i den sidste del af natten særligt er hjernens psyke, der bliver genopbygget, forklarer Mikael Rasmussen, søvnekspert og indehaver af Center for Stress og Trivsel.

Læs mere om de forskellige søvnstadier - og hvorfor de er vigtige - i grafikken nedenfor.

TV 2-tema: De pressede danskere

  • I uge 10 og 11 sætter TV 2 fokus på pressede danskere
  • Det sker i programmerne ’Fældet af stress’ og 'Søvnløs', som bliver sendt henholdsvis 4. og 5. marts og 11. og 12. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.
  • Det stigende pres - og dets årsager og konsekvenser - dokumenterer tv2.dk i en række artikler i hele perioden. Flere af artiklerne er baseret på en Megafon-måling blandt 2.104 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på 15 spørgsmål om stress og søvn.