TV

Otte procent af danskerne har farligt søvnmønster - har du?

Du kan se 'Søvnløs' på TV 2 PLAY nu.

Otte procent af danskerne sover mindre end seks timer hver nat, viser en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2. Det er direkte farligt for vores fysiologiske helbred, advarer søvneksperter.

Det kan have store konsekvenser for vores helbred, hvis vi sover for lidt - både i forhold til vores ydeevne i hverdagen, men på længere sigt også for de vitale funktioner i kroppen.

- Hvis man sover mindre end seks timer eller mere end ni timer i gennemsnit per nat i halve eller hele år, er det forbundet med de fire store sygdomme, som er depression, hjerte-kar-sygsomme, diabetes 2 og overægt, forklarer søvnekspert Mikael Rasmussen, der har Center for Stress og Trivsel.

Den optimale søvn varer mellem syv og otte timer. I en Megafon-måling har 8 procent svaret, at de sover mindre end seks timer hver nat, og 59 procent har svaret, at de sover mellem seks til syv timer. I alt har 2.029 respondenter svaret.

De fleste sover for lidt

Det er altså to ud af tre danskerene, der sover mindre end det anbefalede antal timer, og otte procent sover så lidt, at det er direkte farligt for helbreddet.

- Det går ud over de kropslige funktioner, hvis det foregår over længere tid. I det korte perspektiv er det mere funktionerne i hjernen, der bliver påvirket, så man eksempelvis bliver ukoncentreret, siger søvnekspert Søren Berg, der er professor i medicin ved Lund Universitet og indehaver af søvnklinikken ScanSleep.

For de, der sover mellem seks og syv timer, som altså også er under det anbefalede antal timer, vil de kropslige funktioner ikke blive påvirket på samme måde som ved mindre end seks timers søvn, men hjernen vil blive svækket.

- Man vil mærke en emotionel regulering, som påvirker vores følelsesmæssige tilstand. Vi kan blive irritable, komme i dårligt humør og blive modtagelige over for stress. Samtidig bliver den kognitive del af hjernen også påvirket, så hukommelsen, indlæringen og ydeevnen svækkes, forklarer Mikael Rasmussen.

Lotte: Jeg havde problemer med at huske

En af dem, der i en årrække har prøvet at sove mindre end seks timer, er Lotte Lambæk. Han arbejder til daglig som selvstændig illustrator, hvilket også indebærer en del kurser for, at hun kan holde sig opdateret på nye tendenser. Det er særligt på disse kurser, hun mærker den manglende søvn.

- Den information, jeg får, har jeg svært ved at huske. Jeg var på et kursus lige, da mine søvnproblemer var begyndt, hvor vi stod ved et kateder og gennemgik nogle ting. Da jeg så kom tilbage til min plads, havde jeg glemt det på den korte gåtur. Det er rigtig, rigtig skræmmende, fortæller Lotte Lambæk.

Hendes søvnproblemer skyldes psykiske påvirkninger, hvilket er den mest normale årsag.

- Jeg har mange patienter med søvnsygdomme søvnapnø og spjætteben, men den mest gennemsnitlige konsultation er typisk med en stresset person, der så kommer i psykologisk behandling, forklarer Søren Berg.

Klippet øverst i artiklen viser, hvordan Lottes nætter forløber. I grafikken nedenfor kan du se, hvor mange timer danskerne sover.

TV 2-tema: De pressede danskere

  • I uge 10 og 11 sætter TV 2 fokus på pressede danskere
  • Det sker i programmerne ’Fældet af stress’ og 'Søvnløs', som bliver sendt henholdsvis 4. og 5. marts og 11. og 12. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.
  • Det stigende pres - og dets årsager og konsekvenser - dokumenterer tv2.dk i en række artikler i hele perioden. Flere af artiklerne er baseret på en Megafon-måling blandt 2.104 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på 15 spørgsmål om stress og søvn.