TV

16-årige Signe må forsørge sig selv og sin mor med fritidsjob

Se snigpremieren på 'Danskere på tvang' på TV 2 Play

I programserien 'Danskere på tvang', som har premiere på TV 2 onsdag kl. 19.55, kan seerne følge seks forskellige familier, som står over for en tvangsauktion på grund af ubetalte regninger.

Den første familie består af 49-årige Lone Torm og hendes 16-årige datter, Signe, der bor i et lille byhus i Korsør. Siden Lone mistede sit sekretærjob i 2013, har hun ikke kunnet betale sine regninger, og en tvangsauktion er nu nært forestående.

Gennem helt år har mor og datter måttet leve for de 2500 kroner, som Signe tjener om måneden på et par fritidsjob hos hhv. den lokale bager og i et supermarked.

- Det betød jo lige pludselig, at jeg havde en skole, jeg skulle passe. Og så havde jeg ligesom også en mor, jeg skulle passe. Vores job blev byttet om, siger Signe i programmet. Se videoklip øverst.

Jobmangel førte til depression

For Lone Torm i Korsør er det imidlertid ikke bare de økonomiske problemer, der plager hende i hverdagen. Da hun mistede sit faste job gennem 30 år som direktionssekretær i et mellemstort firma, blev hun samtidig ramt af en depression, hvilket gjorde det endnu sværere for hende at finde et nyt job.

- Jeg gik i sort oppe i mit hoved. Jeg kunne ikke overskue hverdagen, jeg kunne ikke overskue at skulle ind og søge job på alle de her jobsider. Alt faldt til jorden, forklarer 49-årige Lone i første afsnit af 'Danskere på tvang' om sin svære situation, som medførte, at hun mistede sin ret til kontanthjælp.

- Jeg følte simpelthen, at der stod "taber" i panden og "dårlig betaler". Alt stod i panden på mig, så jeg kunne ingenting, siger hun og fortæller, at hun og datteren kun har kunnet klare sig på det minimale budget ved at jagte slagtilbud på fødevarer i butikkerne.

Rådgivning fra gældseksperter

Familier, der er truet af en tvangsauktion, er i realiteten ofte overladt til sig selv, da der i dag ikke findes et sikkerhedsnet, der griber dem.

Men i 'Danskere på tvang' forsøger TV 2 med hjælp fra gældseksperter at rådgive de seks familier til på kort sigt at undgå tvangsauktionen - og på længere sigt at få en sundere økonomi.

- Det er skrækkeligt invaliderende for mennesker at have stor gæld. Det betyder ofte et liv med depression og stress, som medfører arbejdsløshed og dårlig livskvalitet – ikke bare for den gældsramte selv, men også for deres familie. Det koster samfundet dyrt, fordi de gældsramte tit havner i handlingslammelse og arbejdsløshed, siger TV 2-redaktør Mette Heiberg og fortsætter.

- På den baggrund er det virkelig opløftende at se, hvordan programmets gældseksperter er i stand til at hjælpe de medvirkende til selv at få kontrol over deres gæld og deres liv. De medvirkende genvinder initiativet, livskvaliteten og mange af dem kommer i job, får afdraget på gælden og bidrager igen til vores fællesskab, lyder det fra redaktøren.

Tvang på tæt hold

De to eksperter, der skal hjælpe familierne i 'Danskere på tvang', er Poul Stubkjær og Annette Wisborg. Poul Stubkjær er uafhængig finansiel rådgiver og driver konsulentfirmaet ’Stubkjær & Nielsen’. Annette Wisborg er jurist og har firmaet ’Hjælp til gæld’, der hjælper gældsplagede danskere.

- Jeg oplever, at folk med gældsproblemer lever et rigtigt forfærdeligt liv, fordi det at have gæld fylder alt, fortæller Annette Wisborg om de gældsramte danskere, hun møder til daglig.

Poul Stubkjær har selv oplevet en tvangsauktion på helt tæt hold:

- Jeg oplevede selv, hvordan min far blev sendt ud i både en konkurs og en tvangsauktion. At miste sit hjem er jo simpelthen så stor en indgriben i den enkeltes og også i en hel families liv, så det vil jeg gøre meget for at undgå sker, siger Poul Stubkjær.

Se premieren på 'Danskere på tvang' onsdag d. 18. marts kl. 19.55 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play

Fakta om tvangsauktioner

I 2014 blev 3500 familiers hjem sendt på tvangsauktion. Det svarer til ca. 10 om dagen.

Dårlige lån, faldende huspriser, skilsmisse og arbejdsløshed er blandt hovedårsagerne til, at folk presses ud af deres bolig.

Ofte går huset eller lejligheden til en pris, der ligger langt under den gæld, familierne har i boligen.

Det betyder, at familierne står tilbage med en stor restgæld, som mange måske aldrig kommer ud af igen. 

Interaktivt kort: Her kan du se antallet af tvangsauktioner i dit lokalområde.