TV

10 ting du ikke vidste om genbrug

Tusindvis af danskere er her i foråret i fuld gang med at få ryddet op i deres klædeskabe for at kunne donere tøj til Røde Kors og TV 2’s store 'Smid tøjet Danmark'-kampagne.

Læs mere om 'Smid tøjet Danmark' hos Røde Kors her.

Men hvad er værdien af dit gamle tøj? Hvor meget tøj bruger danskerne egentlig? Og hvor meget genbrugstøj modtager en organisation som Røde Kors på et år? 

Herunder har vi samlet ti facts om genbrugstøj.

Læs også: Sådan bliver genbrugstøj til nødhjælp

1. Hvert år modtager Røde Kors mere end 6.000 ton genbrugstøj.

2. I 2014 indbragte salg af genbrugstøj cirka 50 millioner kroner til Røde Kors – penge som går til hjælpearbejde både i Danmark og internationalt.

3. Det skønnes, at der ligger mellem 30.000 og 50.000 ton tøj rundt om i danskernes klædeskabe, som ikke bliver brugt igen, medmindre det bliver givet videre.

4. Hver dansker forbruger 16 kilo tøj om året. Det er 35 procent over verdensgennemsnittet og svarer til 16 par jeans eller 64 t-shirts.

5. Produktionen af 16 par jeans kræver 58.000 liter vand, 48 kilo kemikalier, 64.000 MJ energi og 208 m2 høstet land.

6. Kun tre procent af vores totale forbrug genbruges. Det vil sige, at 97 procent af alt det, vi køber, ender på lossepladser eller forbrændes.

7. Værdien af otte solgte stykker genbrugstøj svarer til, at Røde Kors kan give midlertidigt husly til en familie på flugt.

8. Værdien af tre poser genbrugstøj svarer til en hel måneds mad for et barn på flugt.  

9. Du kan også aflevere dit hullede, beskidte tøj til genbrug. I stedet for at blive solgt i butikkerne bliver det brugt som tekstfibre i industriproduktionen og bliver på den måde til nye tekstiler.

10. Mere end 8.000 frivillige arbejder i Røde Kors’ butikker, hvor de sorterer og sælger genbrugstøj.

Kilde: Røde Kors

Smid tøjet og vind

Konkurrence: Vind gavekort på 50.000 kroner