TV

Dronningen: Jeg har ikke været en fortræffelig mor

Dronning Margrethe har aldrig haft behov for at have sine sønner tæt på sig hele tiden. Det fortæller hun i TV 2-dokumentaren ’Margrethe’.

Se hele dokumentaren på TV 2 PLAY

Kronprins Frederik og prins Joachim var blot nogle år gamle, da deres mor blev udråbt til dronning af Danmark. Og det var sin sag for den kun 31-årige Margrethe at balancere rollerne som regent og mor på samme tid.

Det fortæller hun om i dokumentaren ’Margrethe’, der blev vist torsdag på TV 2 i anledning af hendes 75 års fødselsdag den 16. april.

- Jeg ved ikke rigtig, om jeg nogensinde har fundet balancen helt. Nogen særlig fortræffelig mor har jeg ikke noget indtryk af, at jeg har været, siger hun i interviewet, hvor hun også tænker tilbage på sin egen mor, dronning Ingrid.

- Jeg tror, jeg har haft en bedre mor, end jeg selv havde kunnet være for en datter.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at kronprins Frederik og prins Joachim, der i dag er 46 og 45 år, altid har været vigtige for dronningen, selvom hun aldrig har haft behov for at have dem meget tæt på sig. 

- De drenge betyder uendeligt meget for mig, det ved de også godt selv. Men jeg har delvis ikke kunnet være så meget om dem, som jeg gerne ville. På den anden side kan jeg sige, at jeg ikke er typen, der helst ville have børnene tæt på mig hele tiden, fortæller hun. 

Hvor meget ved du egentlig om Dronning Margrethe? Tag quizzen her

Se hele dokumentaren på TV 2 PLAY

Margrethes fødselsdag på TV 2

  • Onsdag d. 15. april kan du følge fødselsdagsmiddagen for dronning Margrethe, der bliver afholdt på Christiansborgs Slot.
  • Torsdag d. 16 april, som er Margrethes fødselsdag, står naturligvis i festens tegn. Dagen starter kl. 9 med morgenvækning på Fredensborg Slot. Klokken 12.30 kører regentparret i karet igennem København. Og klokken 20 bliver der holdt stor fødselsdagsmiddag for dronningen på Fredensborg Slot, hvor prominente og kongelige gæster fra hele Europa deltager.

Blå Bog: Dronning Margrethe

  • Margrethe blev født d. 16 april 1940, som første barn af kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid (senere kong Frederik og dronning Ingrid). 
  • Prinsesse Margrethe var 13 år gammel, da det blev vedtaget, at hun skulle være regent efter sin far. Her blev tronfølgeloven nemlig ændret, således at døtre også kunne overtage tronen. 
  • Dronning Margrethe har blandt andet studeret statskundskab og arkæologi ved Universitetet, derudover beskæftiger hun sig med mange forskellige kunstarter blandt andet maleri, scenografi og découpager. 
  • Margrethe blev gift med den franske diplomat Henri i d. 10 juni i 1967.
  • I 1968 fik parret kronprins Frederik og blot 13 måneder senere fik de prins Joachim. 
  • Den 14. januar 1972 døde kong Frederik og Margrethe blev udråbt til dronning. 
  • Hun rundede en historisk milepæl i 2014, da hun blev den danske regent, der havde siddet næst længst på tronen, kun overgået af kong Christian den fjerde. 
  • I dag har dronning Margrethe otte børnebørn, hvor 9-årige prins Christian skal arve tronen efter kronprins Frederik.