TV

Dronningen nægter at tale om Henriks titel

Dronning Margrethe svarede på spørgsmål fra et samlet pressekorps i anledning af sin 75-års fødselsdag, men ét særligt spørgsmål afviste hun at udtale sig om. 

Du kan se pressemødet med dronning Margrethe på TV 2 PLAY

Havesalen på Fredensborg Slot var proppet med journalister, da dronning Margrethe mandag afholdt pressemøde i anledning af sin 75-års fødselsdag d. 16. april. Her svarede hun på spørgsmål om muligheden for abdikation, sit forhold til Sverige og tanker om sin alder. 

Dronningen svarede på stort set alle spørgsmål, men da der blev stillet et omkring hendes mand, prins Henrik, nægtede hun at udtale sig. 

- Nu er der ikke tradition for, at en regerende dronnings ægtefælde bliver majestæt, og De er vel den eneste her i landet, der har beføjelser til at ændre på det, hvis De nu havde muligheden, ville De så give prins Henrik den titel nu her efter 48 års ægteskab, lød spørgsmålet fra en journalist. 

- Nej, det er en lang og indviklet historie, som jeg ikke synes, vi behøver at komme ind på, lød det kort fra Dronningen, der således afviste at svare. 

Spørgsmålet kommer blot nogle måneder efter, at prins Henrik endnu engang fortalte, at han ikke kan forstå, hvorfor han "kun" har titlen som prinsgemal og ikke for eksempel kongegemal. 

Det talte ham om, da den hollandske presse spurgte ind til emnet, og det var en særdeles penibel situation for dronning Margrethe, vurderede Lars Hovbakke Sørensen, ekspert i europæiske kongehuse og ekstern lektor ved Københavns Universitet. Det er nemlig ene og alene Dronningen, der kan bestemme prins Henriks titel. 

Prins Henrik selv var ikke til stede til pressemødet mandag, han har nemlig fået influenza og måtte aflyse.

Se klippet, hvor prins Henrik i februar igen ytrede sin utilfredshed med at være under dronning Margrethe her: 

Du kan læse mere om pressemødet med dronning Margrethe her

Margrethes fødselsdag på TV 2

  • Onsdag d. 15. april kan du følge fødselsdagsmiddagen for dronning Margrethe, der bliver afholdt på Christiansborgs Slot.
  • Torsdag d. 16 april, som er Margrethes fødselsdag, står naturligvis i festens tegn. Dagen starter kl. 9 med morgenvækning på Fredensborg Slot. Klokken 12.30 kører regentparret i karet igennem København. Og klokken 20 bliver der holdt stor fødselsdagsmiddag for dronningen på Fredensborg Slot, hvor prominente og kongelige gæster fra hele Europa deltager.

Blå Bog: Dronning Margrethe

  • Margrethe blev født d. 16 april 1940, som første barn af kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid (senere kong Frederik og dronning Ingrid). 
  • Prinsesse Margrethe var 13 år gammel, da det blev vedtaget, at hun skulle være regent efter sin far. Her blev tronfølgeloven nemlig ændret, således at døtre også kunne overtage tronen. 
  • Dronning Margrethe har blandt andet studeret statskundskab og arkæologi ved Universitetet, derudover beskæftiger hun sig med mange forskellige kunstarter blandt andet maleri, scenografi og découpager. 
  • Margrethe blev gift med den franske diplomat Henri i d. 10 juni i 1967.
  • I 1968 fik parret kronprins Frederik og blot 13 måneder senere fik de prins Joachim. 
  • Den 14. januar 1972 døde kong Frederik og Margrethe blev udråbt til dronning. 
  • Hun rundede en historisk milepæl i 2014, da hun blev den danske regent, der havde siddet næst længst på tronen, kun overgået af kong Christian den fjerde. 
  • I dag har dronning Margrethe otte børnebørn, hvor 9-årige prins Christian skal arve tronen efter kronprins Frederik.