TV

Troede ingen så hende: Her slår prinsesse Isabella sig løs

Følg dronning Margrethes 75-års fødselsdag hele dagen på tv2.dk's liveblog

Dronning Margrethes otte børnebørn vinkede alle ivrigt, da de torsdag middag fik lov at gå ud på balkonen på Amalienborg Slot sammen med deres farmor. 

Faktisk var de kongelige børn så ivrige efter at vinke og få kontakt med de tusindvis af fremmødte på slotspladsen, at de næsten stjal billedet fra dagens fødselar.

Særligt prins Vincent var i hopla, men også hans ældre søskende, prins Christian og prinsesse Isabella, var begejstrede for at se ud over den store menneskemængde.

Læs også: Her stopper Dronningen Vincent i farefuld klatretur

Selv da hele den kongelige familie havde lukket balkondørene bag sig, kunne kronprinsparrets to ældste børn slet ikke fjerne sig fra vinduerne.

De troede måske, at ingen så dem, men TV 2's kamera fangede alligevel nogle optagelser af de to.

Læs også: Hov! Her tager vinden prinsesse Maries hat

Prins Christian stod således og rystede rytmisk med hovedet, mens han tyggede tyggegummi, og prinsesse Isabella, ja hun sneg sig lige til at åbne balkondøren og titte ud igen, inden hun slog sig løs i en dans.

Se de unikke optagelser af de to i klippet ovenfor.

Se alle højdepunkter fra fødselsdagen og tidligere programmer om dronning Margrethe på TV 2 PLAY.

Højdepunkter i Margrethes liv

18. April 1940
Margrethe bliver født
Fødslen finder sted klokken ti minutter over ti om formiddagen på Amalienborg Slot i København en uge efter Nazi-tysklands invasion af Danmark. Margrethe II bliver senere døbt Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid i Holmens Kirke.
17. marts 1953
Tronfølgeloven ændres – Margrethe bliver tronfølger
Loven bliver ændret ved folkeafstemning for at få den meget populære prinsesse Margrethe som regent i stedet for den mindre populære Arveprins Knud, der ellers stod til at overtage tronen, fordi Frederik IX kun havde døtre. Kvindelig arvefølge bliver indført, men dog stadig således at sønner går forud for døtre.
1958-1970
Gør frivillig tjeneste ved Kvindeligt Flyverkorps
Hun består grupperførerskolen i korpset, der dengang ligger under Hjemmeværnet. Korpset bliver nedlagt i 1989 som følge af den stigende ligestilling mellem mænd og kvinder i forsvaret.
1959
Nysproglig student
Efter skolegang på Zahles Skole tager hun sin studentereksamen som "privatist" ved et på Amalienborg oprettet ad hoc studenterkursus. De næste fem år studerer hun på universiteter i både ind- og udland.
1960-1961
Studerer i udlandet
Den unge prinsesse studerer ved University of Cambridge i Storbritannien. Hun fortsætter sine arkæologistudier fra universiteterne i Aarhus og København. Nogle år senere deltager hun blandt andet i Slusegårdudgravningerne på Bornholm. Museumsinspektør Martin Brandt Djupdræt har kaldt hende "en uvurderlig støtte for dansk arkæologi."
1965
Møder Henri de Monpezat
Prinsessen bliver ved et middagsselskab med fælles venner placeret som borddame til Henri de Monpezat, der dengang bor i London. Han gør dog ikke det store indtryk, før de mødes igen året efter til et bryllup i Skotland. Han inviterede den 26-årige prinsesse ud og spise. Dronningen har selv sagt følgende om mødet: "Den aften blev jeg jo klar over, at jeg var vildt forelsket i ham." Samme aften inviterer han hende på hendes livs første date alene med en mand.
10. juni 1967
Bliver gift med prins Henrik
Biskop Erik Jensen vier parret i Holmens Kirke, hvorefter de kører i åben karet til Amalienborg Slot. Selve festen bliver holdt på Fredensborg Slot i Nordsjælland med 400 gæster. Prins Henrik afslutter sin tale med ordene "Jeg ved, det er en ære, Dannebrog at bære."
26. maj 1968
Kronprins Frederik fødes
Ligesom sin mor skulle Kronprins Frederik være født på Amalienborg, men i al hast bliver familien overført til Rigshospitalet pga. alvorlige komplikationer. Prins Henrik har senere fortalt, at han frygtede for Margrethes liv, mens han holdt hendes hånd i ambulancen. Kronprinsen, der senere blev døbt Frederik André Henrik Christian, kommer til verden 4,1 kilo tung og 53 centimeter lang.
7. juni 1969
Prins Joachim fødes
Prins Joachims fødselsvægt er med sine 3,5 kilo og 52 centimeter lidt mindre end, da storebroderen kom til verden. Der er igen lagt an til et kejsersnit, men han klarer det uden.
15. januar 1972
Overtager tronen dagen efter sin fars død
- Kong Frederik IX er død! Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, proklamerer statsminister Jens Otto Krag tre gange fra balkonen på Christansborg Slotsplads, hvor mellem 50.000 og 75.000 danskere er mødt frem i bidende kulde for at hylde den nye dronning.
1977
Dronningen illustrerer "Ringenes Herre"
Det gør hun under pseudonymet Ingahild Grathmer. Hun læste ifølge bogen "M - 40 år på tronen" første gang J.R.R. Tolkiens mesterværk i sommeren 1969 - lige efter at hun havde fået Joachim. Siden har hun læst bogen flere gange. Pseudonymet er i øvrigt bygget på hendes rigtige navn ved at lege med stavelser og bogstaver.
Juli 1988
Margrethe åbner sin første kunstudstilling
På Kunstmuseet Køge Skitsesamling åbner dronning Margrethe sin første kunstudstilling. Senere er det blevet til mere end tyve udstillinger for den royale kunstner. I forordet til kataloget for udstillingen skriver hun "jeg er klar over, at det for en amatør kan være prætentiøst at holde "separatudstilling" ... Nu er det længe side, at jeg lagde "Ingahild Grathmer" (hendes pseudonum -red.) på hylden, i dag præsenterer jeg mine arbejder under eget navn, så må det bære eller briste!"
23. August 1988
Frederik og Joachim kører galt i Sydfrankrig
Prins Joachim sidder bag rettet i en Peugeot 205, da de to brødre kører galt på en lille vej nær forældrenes slot i Cahors. Han mister kontrollen, og bilen ruller ned ad en skrænt og er nær endt i en flod. Prins Joachim slipper uskadt, men kronprins Frederik brækker et kraveben.
18. April 1989
Tildeles Modersmål-Selskabets pris
På Fredensborg Slot får dronning Margrethe overrakt Modersmåls-Prisen for sit "store arbejde med og opmærksomhed over for det danske sprog." I talen bliver hun citeret for hendes meget brugte vending: "Det må kunne siges på dansk!"
10. juni 1992
Sølvbryllup
Kronprins Frederik holder tale til dronning Margrethe og prins Henriks sølvbryllupsfest og siger blandt andet de så berømte ord: "Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed."
18. juli 1994
Dronning Margrethe opereres for kræft
"Dronning Margrethe er i dag blevet opereret for kræft i underlivet. Ved en operation på Århus Kommunehospital fik hun fjernet livmoder, æggeledere og æggestokke, og prognosen anses ifølge Hofmarskallatet for særdeles god. Det forventes, at Dronningen vil kunne udskrives til Marselisborg Slot i løbet af nogle dage." lød det i en pressemeddelelse fra hoffet, der blev sendt ud mandag kl. 11.49 - tids nok til at nå med i middagsradioavisen. Der var tale om en lille kræftknude i livmoderens slimhinde. En relativt godartet form.
28. August 1999
Margrethes første barnebarn bliver født
Grevinde Alexandra føder sit og prins Joachims første barn på Rigshospitalet. Ved fødslen vejer han 2,7 kilo og har en længde på 48 centimeter. Han bliver i Fredensborg Slotskirke senere døbt Nikolai William Alexander Frederik.
15. oktober 2005
Prins Christian – Danmarks kommende konge fødes
En sund og rask arving til tronen kommer til verden klokken 01.57 på Rigshospitalet. Han vejer ved fødslen 3,5 kilo og er 51 centimeter lang. Han bliver kortvarigt indlagt igen den 21. oktober pga. gulsot - en normalt harmløs og ganske normal sygdom. Han kommer sig og udskrives samme dag.
3. februar 2002
Prins Henrik klager over at være nummer tre
- I mange år har jeg været nummer to i Danmark. Det er en rolle, jeg er tilfreds med, men jeg vil ikke pludselig efter så mange år i Danmark se mig degraderet til nummer tre, som en slags ligegyldigt vedhæng, siger han i et interview med BT. Udtalelsen kommer blandt andet efter årets nytårskur, hvor kronprins Frederik bliver fremstillet som vært ved begivenheden.
31. marts 2014
Margrethe har siddet næst længst på den danske trone
Det er 15.415 dage - eller sagt på en anden måde - 42 år og 76 dage - siden, at den dengang 31-årige kronprinsesse Margrethe blev dronning af Danmark. Kun Christian IV har siddet længere.
16. April 2015
Margrethe fylder 75 år
Dronningen fylder 75 år. Stort tillykke fra alle os på TV 2! Du kan også være med til at sende en hilsen til majestæten ved at bruge hashtagget #tillykkemargrethe på Facebook og Twitter.

Tillykke Margrethe

Du kan gense højdepunkter og læse alt om dronning Margrethes fødselsdagsfester på tillykkemargrethe.tv2.dk

Du kan se alle TV 2's programmer om dronning Margrethe på TV 2 PLAY