TV

TV 2-redaktør til vrede øboere: Derfor viser vi 'På røven i Nakskov'

Se snigpremieren på 'På røven i Nakskov' på TV 2 Play

På bare to dage har Facebook-gruppen "Lolland-Falster Lovestorm" formået at samle over 18.000 medlemmer i en kærlig protestaktion mod TV 2-programmet 'På røven i Nakskov', som har premiere torsdag aften. Se videotrailer øverst.

Lollikerne er nemlig utilfredse med, at programserien, der handler om en række socialt udsatte Nakskov-familier, endnu engang sætter et negativt fokus på udkantsområdet, og som en modreaktion vil øboerne nu bombardere nettet med positive historier fra Lolland.

- Vi kan simpelthen ikke sidde med hænderne i skødet, når disse programmer ruller over skærmen. Vi vil vise resten af Danmark, hvad Lolland-Falster også er, og at vi er stolte af vores område, skriver Kirsten Sydendal, som er initiativtageren til netværksgruppen Quality Lolland-Falster (QLF), der står bag Facebook-gruppen.

TV 2-redaktør: Vi er glade for debatten

Redaktøren bag programserien, Mikkel Dyrting, er imidlertid ikke bekymret over "kærlighedsstormen" mod det kommende TV 2-program. Tværtimod.

- Jeg synes, "Lovestorm" er et dejligt initiativ, som viser, at der er mennesker, som har overskud til at gøre noget ved tingene. Vi er glade for debatten. Men samtidig slår det mig, at Facebook-gruppen er fuld af smukke naturbilleder fra Lolland-Falster, og det er jo ikke dét, vi sætter spørgsmålstegn ved i programmerne, siger Mikkel Dyrting til tv2.dk og fortsætter.

- Formålet med programserien er at give et talerør til dem, som politikerne hele tiden taler om, men aldrig hører, nemlig underklassen. Og det er et faktum, at Lolland er det sted i Danmark, der har den største underklasse, konstaterer han. (Se faktaboks i artiklen).

Ser ikke de medvirkende som "ofre"

Blandt de syv familier, som TV 2 har fulgt gennem et år i 'På røven i Nakskov', er f.eks. den førtidspensionerede fisker Ib, der bor med sin 16-årige søn i et kondemneret hus uden el og varme, og den enlige mor Rikke, der kæmper mod kommunen for at undgå en tvangsfjernelse af sin 14-årige datter Angelicas nyfødte baby.

- Vi følger nogle mennesker, som kæmper med alt, hvad de har lært, for at forbedre deres situation, og det er ikke altid så let at forandre virkeligheden, siger redaktør Mikkel Dyrting og tilføjer.

- Men jeg ser ikke de medvirkende som ofre, og det gør de heller ikke selv. Der er tale om nogle mennesker, der har masser af kampgejst og et stærkt sammenhold, og det er blandt andet dét, vi ønsker at skildre, siger han.

16-årig lollik: Ungdoms- og sportsklubber lukker

Selv om Facebook-gruppen "Lolland-Falster Lovestorm" svømmer over med positive historier fra sydhavsøerne, er der dog også en del kommentarer fra lokale, der støtter op om de problemstillinger, der skildres i 'På røven i Nakskov':

- Det er selvfølgelig dejligt med alle de pæne billeder og rosende ord fra og om Lolland Falster. ....MEN faktum er, at det SER skidt ud for området. Der er flere ting der lukker end der åbner ( det er ikke noget jeg har tal på, men blot min anskuelse af situationen), skriver f.eks. Jesper K. Antonisen fra Sakskøbing.

Han bakkes op af 16-årige Julie, som selv medvirker i programserien (datter af den sygemeldte lastbilchauffør Kenneth og hans hustru, Irene), og som mener, at fremtidsudsigterne er ringe for de unge øboere:

- Jeg er selv tilflytter til Lolland og er rigtig glad for det! Men da jeg flyttede hertil ( Stokkemarke ) var der en kiosk, en friskole, en fribørnehave, en ungdomsklub, en dagli brugs, en bank, flere håndbold og fodbold hold. Næsten intet af dette er tilbage og det er til dels vores egen skyld men også politikerne da de mener at de små skoler skal lukkes, skriver Julie i kommentar under Facebook-gruppen "Nakskov".

Se 'På røven i Nakskov' torsdag d. 23. april kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play

Fakta om sociale forhold på Lolland

Lolland har den største underklasse i Danmark:

25,9 % af indbyggerne i Lolland kommune tilhører underklassen. Det er landets højeste andel.

Lolland har landets laveste indkomster:

Indbyggerne på Lolland har en gennemsnitlig indkomst på knap 204.000 kr., hvilket er landets laveste. Til sammenligning har Gentoftes indbyggere en gennemsnitlig indkomst på knap 392.000 kr.

Mange unge uden uddannelse:

Hver fjerde (24,8 %) af de unge i Lolland kommune har hverken en uddannelse udover folkeskolen eller er i gang med en.

Folk uden job flytter til Lolland:

Kun ca. 56 pct. af alle, der flyttede til kommunen i perioden 2009-2011 er i beskæftigelse. 20 pct. af det samlede antal tilflyttere til Lolland var førtidspensionister, hvilket er 15 pct. point højere end landsgennemsnittet.

Lolland ligger i top mht. antal indbyggere på kontanthjælp:

Målt i forhold til befolkningen i alderen 16-64 år er der flest kontanthjælpsmodtagere i Ishøj, Lolland, Albertslund og Brøndby, hvor andelene i alle fire kommuner er mere end 7,0 pct.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE)