TV

Sådan lærer du at spotte fedt genbrugstøj

Du kender det sikkert alt for godt. Du skal have nyt tøj, og du ved præcis, hvilke butikker du skal gå i for at finde det, der er lige dig. Men har du overvejet at smutte forbi en Røde Kors-butik og give dig i kast med at købe genbrugstøj?

Hvis du er lidt tøvende ved tanken, så har vi herunder et par råd til nybegyndere ud i genbrugstøj fra skuespillerinden Lærke Winther, der er kendt fra blandt andet TV 2-serierne ’Dicte’ og ’Den som dræber’.

Læs også: Mille Dinesen smider tøjet og springer ud som tv-vært

Lærke Winther er selv en ivrig køber og bruger af genbrugstøj.

- Jeg elsker at gå på loppemarkeder og i Røde Kors’ genbrugsbutikker. Det er mentalt afstressende, og samtidig er der jo lidt spænding i, hvad man mon finder af guld. Det er en helt særlig oplevelse at handle genbrug i forhold til at gå i en almindelig butik, siger Lærke Winther.

Læs også: Gavmilde danskere smider tøjet på stribe

Hendes bedste råd til de, der er nye ud i at gå på jagt efter genbrugsguld i Røde Kors’ butikker, er i virkeligheden ganske simpelt.

- Det er bare med at komme af sted. Det kan godt være svært at finde rundt i første gang, og man kan godt blive lidt forvirret – men tricket er faktisk bare at give det en chance og øve sig i det. Det kræver lidt øvelse og tid at kunne spotte de gode ting. Men man skal tage det som en sjov oplevelse og så bare blive ved – så begynder man at finde fede ting, man slet ikke havde ventet at finde, siger Lærke Winther.

I disse uger vælter det ind med ekstra meget fedt tøj i anledning af Røde Kors’ og TV 2’s kampagne ’Smid tøjet Danmark’.

Kampagnen opfordrer danskerne til at finde deres gamle tøj, som de alligevel ikke bruger længere, frem fra gemmerne og donere det til Røde Kors. Om tøjet er hullet eller plettet, er ligegyldigt – Røde Kors forvandler det uanset til ”guld” enten ved at videresælge det i deres mere end 230 butikker landet over eller ved at videresælge tøjet til producenter, som genanvender fibrene i tøjet.

Se kortet: Her kan du aflevere dit genbrugstøj

Det betyder altså, at alt tøj i sidste ende bliver til nødhjælp enten ude i verden eller herhjemme – og at det kun er det absolut fedeste tøj, der er at finde i Røde Kors’ butikker.

- Meget af det tøj, jeg finder i Røde Kors’ butikker, er fra dengang, man lavede tøj med finesse og af en helt anden kvalitet end et stykke tøj til 150 kroner i H&M. Jeg har fundet mange skjorter fra 70’erne, smukke 50’er-kjoler med strut, tasker, tørklæder og de fedeste støvler, siger skuespillerinden Lærke Winther og tilføjer:

Læs også: Se hvordan: Sådan bliver dit genbrugstøj til guld

- Hvis man går i Røde Kors’ genbrugsbutikker er det jo ren win-win. Man får mere personligt og mere lækkert tøj for de samme penge – og samtidig støtter man et godt formål. Oven i hatten er der en helt tredje ting – nemlig at genbrug er godt for miljøet. What’s not to like?

’Smid tøjet Danmark’ er allerede i fuld sving, og tusindvis af frivillige hos Røde Kors står landet over klar til at tage imod dit tøj og forvandle det til ”guld”.

I uge 19 kan du ud over at aflevere det i Røde Kors’ butikker og containere også aflevere det i din lokale COOP-butik. 

’Smid tøjet Danmark’ kulminerer med et stort underholdningsshow på TV 2 lørdag den 9. maj, hvor ’Rita’-skuespillerinden Mille Dinesen er vært.

Læs mere om 'Smid tøjet Danmark' hos Røde Kors

Smid tøjet og vind

Konkurrence: Vind gavekort på 50.000 kroner