TV

Skilsmisse bringer Mie og Guido tæt på tvangsauktion

Se snigpremieren på 'Danskere på tvang' på TV 2 Play

Efter otte års ægteskab har 34-årige Mie og 39-årige Guido valgt at gå fra hinanden, og deres fælles ejerlejlighed i Ølstykke skal nu sælges.

Men da Mie er flyttet ind i en dyr lejebolig, har hun ikke længere råd til at betale sin andel af parrets fælles udgifter til ejerlejligheden, hvilket betyder, at en tvangsauktion er nært forestående, og at parret skal i fogedretten.

- Jeg synes, det er svært det her, for man ved ikke rigtigt, hvad der skal komme til at ske. Jeg har aldrig været i en retssal før, siger Mie Lisi Hansen, da hun og Guido er på vej til fogedretten for at gøre rede for, hvordan de vil skaffe de 16.000 kroner, som de er bagud med i betaling til ejerforeningen. Se videoklip øverst.

Har tre dage til at undgå en tvangsauktion

Da TV 2s gældseksperter Poul Stubkjær og Annette Wisborg første gang mødes med Mie og Guido, har parret kun tre dage til at betale det skyldige beløb på 16.000 kroner, før tvangsauktionen sættes i gang.

- Det er rigtig vigtigt, at vi får gjort en kæmpestor indsats for at skaffe de penge inden på fredag, understreger jurist Annette Wisborg over for skilsmisseparret og opfordrer blandt andet til, at de skal kontakte venner og familie for at høre, om de kan låne dem pengene.

Men det er en situation, Mie helst vil undgå:

- Jeg synes, det er svært. For jeg har været ude og låne penge flere gange bare for at kunne overleve indtil nu og låne indskud til min nye bolig også. Det er svært at gå til sine nærmeste, fordi man er så desperat, lyder det fra en grådkvalt Mie, som heller ikke kan vente hjælp fra Guidos familie, der alle bor i Italien og ikke har mulighed for at bidrage økonomisk.

Risikerer at ende i uoverskuelig gæld

Hvis Mie og Guidos ejerlejlighed ender på tvangsauktion, kan det bringe dem ud i en helt uoverskuelig gæld.

Da parret købte ejerlejligheden i 2006, kostede den 2,1 millioner kroner. Men den efterfølgende finanskrise har betydet, at boligpriserne er raslet ned, og at ejerlejligheden nu er sat til salg til 1,5 millioner kroner. Og da parret skylder 1,9 millioner i boliglån, vil de minimum komme ud af salget med en gæld på 0,4 millioner kroner. En tvangsauktion kan betyde, at de får en endnu større gæld, som de hæfter solidarisk for.

- Når man er blevet skilt, og man har stiftet fælles gæld, så hænger man jo stadigvæk på den fælles gæld, selv om man ikke længere har fælles bopæl eller fælles liv, siger finansiel rådgiver Poul Stubkjær, som frygter, at en tvangsauktion kun vil indbringe omkring én million kroner til Mie og Guido.

Om det lykkes TV 2s to gældseksperter at hjælpe Mie og Guido til at afværge den nært forestående tvangsauktion, kan du få svar på i aftenens afsnit af 'Danskere på tvang'.

Se 'Danskere på tvang' med Mie og Guido onsdag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play

Fakta om tvangsauktioner

I 2014 blev 3500 familiers hjem sendt på tvangsauktion. Det svarer til ca. 10 om dagen.

Dårlige lån, faldende huspriser, skilsmisse og arbejdsløshed er blandt hovedårsagerne til, at folk presses ud af deres bolig.

Ofte går huset eller lejligheden til en pris, der ligger langt under den gæld, familierne har i boligen.

Det betyder, at familierne står tilbage med en stor restgæld, som mange måske aldrig kommer ud af igen. 

Interaktivt kort: Her kan du se antallet af tvangsauktioner i dit lokalområde.