Unge danskere: Tøjvask - det klarer kvinderne da

Mange unge mellem 17 og 20 år forventer, at arbejdet skal være ligeligt fordelt mellem begge parter, når de engang stifter familie, skriver Politiken.

Men når det kommer til for eksempel tøjvask, regner 39 procent af mændene med, at deres kvindelige partner kommer til bunds i vasketøjet, mens også 41 procent af kvinderne tænker, at det er en opgave, de vil tage sig af. Det viser en undersøgelse som erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy har foretaget.

- Det er historien, der gentager sig selv. Jeg synes, det er trist at se den reproduktion af kønsstereotype mønstre, vi foretager, siger direktør for Kvinfo Nina Groes om undersøgelsen, der viser, at både de unge mænd og kvinder i høj grad forventer, at kvinderne står for rengøring, madlavning og børnepasning, mens mændene klarer ’gør det selv’-arbejdet.

 - På mange måder er de unge bare realistiske, for deres forventninger afspejler den virkelighed, der er i dag. Vi ved, at kvinder stadig lægger mere tid i arbejde i hjemmet, og at arbejdet er fordelt på mande- og kvindeområder. Kvinderne tager sig af rengøring og tøjvask, mens mænd for eksempel klarer havearbejdet. Men jeg synes, det er skræmmende, at de unge fastholder hinanden i så gammeldags forestillinger om, hvad mænd og kvinder skal og kan, siger Nina Groes.

Kønsforsker på RUC Karen Sjørup var en af dem, der som rødstrømpe i 1970’erne for alvor tog fat i ligestillingsdebatten. Hun understreger, at der er sket meget med fordelingen af husarbejdet siden dengang, men er også bekymret over tallene.

- Selvfølgelig fordeler man i et parforhold arbejdet imellem sig, så man ofte gør det, man er bedst til og har mest lyst til. Men det er bekymrende, hvis kvinderne er bedst til det kedelige som rengøring og tøjvask, mens mændene er bedst til at trække vin op og vende bøffer på grillen. Så vil mændene lave det, der indeholder prestige, mens kvinderne laver det usynlige