Mathias kan huske de sidste 1000 dage

Mathias Obdrup Jakobsen kan huske, hvad han har lavet de sidste 1000 dage, og Søren Damtoft kan på kort tid lære fremmede telefonnumre udenad. Men hvordan har de trænet deres superhukommelser?

Mathias Obdrup Jakobsen har ført dagbog over de sidste 1000 dage. Hver ugedag har en bestemt farve, hvilket hjælper ham. F.eks. husker han 12. april 2012.

- Det er en torsdag, så den er mørkeblå. Og den hedder Ellen og Christians afskedsdag, og jeg fik chili con carne, siger han.

Han husker dagene ved mentalt at sætte minderne ind på en rute, f.eks. en gammel løberute. I sit hoved løber han ruten, og undervejs finder han de små glimt fra dagen.

- Det giver mig en følelse af, at mit liv bliver brugt til noget. Jeg kan gå tre år tilbage i hukommelsen og tænke, at der gik jeg på højskole, og efter tre år er der sket så sindssygt mange ting i mit liv. Vi kender alle følelsen af, at man står nytårsaften og skåler i champagnen og tænker, hvad har jeg egentlig brugt mit år på? Jeg kan altid huske det præcist, siger Mathias Obdrup Jakobsen.

Husker alle kollegernes telefonnumre

Søren Damtoft er stærk til cifre og har slået flere hukommelsesrekorder. Han husker blandt andet navne på alle 150 ansatte i den afdeling af et datterselskaber i Novo Nordisk, hvor han arbejder. Han husker også deres telefonnumre, også de udenlandske.

På halvandet minut memorerer han fem fremmede telefonnumre. Han husker ved at skabe små billeder i hovedet. De to første cifre er en person, de næste to en handling, de følgende to en ting, og de sidste endnu en person. For eksempel hans far, der ryger en cigaret og puster røgen ud på et fiskenet, mens Barack Obama står ved siden af.

- Det giver større kreativitet. Man danner billeder, man sætter dem sammen til historier, det gør man efterhånden automatisk på de fleste ting. Og det giver mig fornøjelsen at sætte nogle rekorder, siger han.