TV

Her er haveguiden til maj

Maj er sæson for rabarberhøst og udplantning af afgrøder i køkkenhaven, men desværre også for ukrudt og skadedyr. Få haveguiden til maj her.

Haveguide til maj: Blancher dit ukrudt

Ukrudtet er kommet godt fra start, og forude ligger en sommer, hvor lugning er en fast del af havearbejdet. Du kan dog gøre meget for at mindske ukrudtet, bl.a. holde jorden dækket med planter eller jorddække og bruge en gasbrænder på fliser og andre belægninger. Når du brænder ukrudt, skal det ikke brændes helt af, men blot blancheres, så cellerne inde i bladene springer.

På den måde vil planten tro, at den er ved at tørre ud og forsøge at rette op på skaden ved at pumpe vand op i bladene – en slags selvmord, fordi bladene allerede er ødelagt. Hvis bladene brændes helt af, vil mange ukrudtsplanter danne nye blade for at erstatte dem, der pludselig mangler.

  Læs også: 25 geniale og gamle husråd. Læs mere på ISABELLAS.dk

Husk at gøde dine rabarber

I takt med at du trækker rabarberstænglerne af, fjerner du også nogle af plantens muligheder for at danne ny energi til roden. For at rabarberplanten ikke svækkes alt for meget, har den godt af en masse gødning. Det bedste, du kan give den, er en gang hestemøg eller kompost lagt rundt om planten oven på jorden – det vil holde jorden fugtig og give en konstant næringstilførsel hele sommeren.

  Læs også: Få guiden til de vigtigste haveredskaber på Isabellas.dk.

Plant ud i små steps

Har du forspiret planter indenfor, skal de vænnes til at komme ud, inden de plantes endeligt ud i haven. Planter du dem direkte ud, er risikoen for, at de får skader af sol og vind, stor, og i værste tilfælde kan planterne gå helt til. Lad planterne stå ude fra morgen til aften et sted, hvor der er læ og ikke kommer direkte sol.

Dæk evt. planterne med fiberdug de første par dage for at give dem ekstra beskyttelse. Efter en uges tid er planterne klar til at stå på egne ben. Bedste udplantningstidspunkt er på en vindstille overskyet dag.

  Læs også: Sådan dyrker du tomater med succes. Læs mere på ISABELLAS.dk

Giv planterne den rette gødning

Vil du have stærke og sunde planter, som skadedyrene ikke føler sig nær så tiltrukket af, skal du give dem den rette gødning. Jorddække i form af kompost, champost, græsafklip og lign. sikrer en stabil og ikke for stærk tilførsel af næringsstoffer hele sommeren. Der findes også forskellige gødningspiller, organisk eller coated kunstgødning, som også afgiver næringen langsomt. Gødningspillerne er nemmest at bruge i krukker.

Slip af med larver i hindbærrene

Larver i hindbærrene skyldes hindbærbillen, som lægger sine æg i maj, når hindbærrene så småt begynder at blomstre. Når larverne er udvokset sidst på sommeren, falder de ned og gemmer sig. Billen overvintrer på eller nede i jorden, og du kan derfor med stor fordel lade høns fornøje sig i hindbærbedet om vinteren.

Sørg også at tiltrække en masse fugle, især mejser og musvitter, som kan være behjælpelige med bekæmpelsen. Planter du de efterårsbærende hindbærsorter, vil du helt slippe for larver i bærrene.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på ISABELLAS.dk