TV

Stem: Hvad er sæsonens bedste 'Rita'-citat?

Se snigpremieren på 'Rita'-finalen på TV 2 Play

Magiske madkasser, kælderaffugtere og kreative røvhuller er nogle af de malende billeder, verdens sejeste folkeskolelærer Rita Madsen anvender i sine velplacerede oneliners i løbet af tredje sæson af 'Rita'.

Nu, hvor sæsonen hastigt nærmer sig sin afslutning, er det derfor på tide at kåre det sjoveste citat fra Ritas egen mund.

Vi har samlet de 10 bedste 'Rita'-citater i videoklippet øverst, og du kan stemme på din favorit i afstemningen her i artiklen. Du kan også læse mere om konteksten til hver af de rappe replikker her nedenfor.

De 10 bedste citater i 'Rita III':

Citat 1: "Jeg kunne affugte min kælder med ham derinde"

I tredje afsnit af 'Rita III' inviterer Rasmus (Carsten Bjørnlund) og kæresten Helle (Ellen Hillingsø) Rita hjem til en slags "medlidenhedsmiddag" for at muntre hende lidt op nu, hvor hun bor alene i den store pedelbolig. Parret har også inviteret singlefyren Oliver i håbet om, at han og Rita vil få et godt øje til hinanden. Oliver har dog mere øje for "den flotte stensamling" på skænken, og Rita er ved at gå til af kedsomhed. Så hun går ud i køkkenet til Rasmus og forklarer ham, at hun ikke er typen, man sætter op på en blind date, og da slet ikke, hvis det er med "det tørreste menneske i verden". For som hun siger: "Jeg kunne affugte min kælder med ham derinde". Se videoklip nedenfor.

Citat 2: ”Livet er ikke altid en One Direction-koncert”

I tredje afsnit af 'Rita III' forsøger Rita at undervise sin andenklasse om vikingerne, men hun har svært ved at få ro. For eleverne synes ikke, det er særligt underholdende. Rita må derfor tale til dem i et sprog, de kan forstå, og hun fyrer følgende bevingede sætning af: "Livet er ikke altid en One Direction-koncert. Indimellem må man kede sig lidt".

Citat 3: ”Det her er en magisk madkasse...”

I femte afsnit af 'Rita III' får nogle af eleverne i Ritas fjerdeklasse lus, og hun må straks sætte gang i det helt store lusebekæmpelsesprogram. Enkelte af forældrene er dog ikke så åbne over for tanken om, at deres  poder skulle være inficeret med noget så utjekket som små, blodsugende kryb, så Rita har meget svært ved at trænge igennem med budskabet. Ikke mindst har den langhårede Karl, der er fotomodel i fritiden, en særdeles afvisende mor, som ikke har tid til at indregne lus i sit travle skema, og Rita må derfor "sælge" sin oplysende luse-pjece på sin helt egen måde: "Det her er en magisk madkasse med kuren til evig ungdom", som hun siger. Se videoklip nedenfor.

Citat 4: ”Karls mor har sit hoved oppe i sit kreative røvhul”

Senere i afsnit 5griber Rita til selvtægt og tager i egen høje person hjem til Karls forældre og ringer på døren for atforklare dem om nødvendigheden af at kæmme deres model-søns lange hår og tjekke det for lus. Det får hun dog kun en klage ud af. Så Rita må stå skoleret for sin chef Helle, som beordrer hende til at tale pænt til elevernes forældre. Det får dog ikke Rita til at tale pænere, tværtimod. For hun omtaler Karls mor således: "Karls mor har sit hoved oppe i sit kreative røvhul"

Citat 5: ”Jeg gider ikke lege far, mor og gangster”

I sjette afsnit af 'Rita III' finder Ritas godmodige kollega Hjørdis en pose hash nede i skolens kælder, og da Rita samtidig ser en flok unge fyre stå på skolens område og ligne hashdealere, går hun straks hen for at konfrontere dem. Og selv om de omringer hende og opfører sig truende, afholder det naturligvis ikke den frygtløse folkeskolelærer fra at fyre en stikpille af: "Hør her, jeg gider ikke lege far, mor og gangster".

Citat 6: ”Hov, der røg sgu et dameblad ud af din mund”

I syvende og næstsidste afsnit af 'Rita III' skal Rita tage stilling til, om hun vil træde ind som afløser for skolelederen Helle, der er ramt af stress. Og som sædvanlig har Rita svært ved at forholde sig til noget, der er så voksent og ansvarsfuldt som en lederstilling. Hun prøver derfor at forklare Helles kæreste, den tidligere skoleleder Rasmus, at hun ikke føler sig klar. Men da Rasmus samtidig er Ritas ekskæreste, kender han udmærket hendes sædvanlige bortforklaringer, og på følsom vis forsøger han at give hende en psykologisk forklaring på hendes modstand. Dén slags damebladspsykologi har Rita dog ikke den store fidus til, så hun fyrer en kæk bemærkning af. Se videoklip nedenfor.

Citat 7: ”Der er så meget, jeg ikke forstår”

I syvende afsnit har Rita også held til at sætte den smarte Jonas (Alexandre Willaume) på plads. Han er nemlig ikke så glad for, at Rita endelig har placeret sig i lederstolen under den stressramte Helles fravær, så han prøver at give Rita mindreværdskomplekser over for hendes nye, ansvarsfulde stilling som konstitueret skoleleder. Det lykkes ham dog ikke særlig godt, da Rita straks giver svar på tiltale og rammer et ømt punkt hos Jonas: Nemlig, hans påklædning, der tydeligvis er beregnet til at gøre indtryk på det modsatte køn. "Der er så meget, jeg ikke forstår. Den der halvåbne skjorte for eksempel", lyder det spidst fra Rita.

Citat 8: ”Er vi i lidt for stramme jeans?”

I finaleafsnittet, afsnit 8, udsættes Rita fortsat for småmisundelige stikpiller fra den magtbegærlige Jonas, som stadig ikke kan fatte, at Rita er blevet valgt til konstitueret leder på Islevgård Skole i den stressramte Helles fravær. Han prøver derfor at stille spørgsmålstegn ved Ritas lederkompetencer, hver gang han møder hende på gangen. "Er vi i trygge hænder?", spørger han eksempelvis, da han møder Rita uden for skolelederkontoret, og hun er straks klar med en spydig modreplik: "Er vi i lidt for stramme jeans?".

Citat 9: ”Skal jeg udhule min sjæl med en ostehøvl?”

Selv om Rita har sat sig solidt i Helles chefstol, betyder det ikke, at hun har frie hænder. For den emsige borgmester Alice Werner (Charlotte Fich) bruger Ritas ekskæreste Rasmus, som nu er ansat i kommunen, som budbringer for sine budskaber. Blandt andet ønsker hun, at Rasmus skal indskærpe over for Rita, hvor vigtigt det er, at eleverne på Islevgård Skole klarer sig godt i den nationale test. Rita har derfor bange anelser, da Rasmus dukker uanmeldt op på hendes kontor, og hun frygter det værste: "Hvad kan jeg så gøre for dig denne her gang? Udhule min sjæl med en ostehøvl?", spørger hun med sædvanligt, Ritask billedsprog.

Citat 10: "Var det klamydia?"

I afsnit 8 lykkes det for alvor Rita at sætte Rødovres  borgmester Alice Werner på plads, da hun sammen med Rasmus indkaldes til skideballe på borgmesterkontoret. Da Alice indleder mødet med at sige: "Jeg har fået resultatet af testen" (den nationale test, red.), indskyder Rita straks: "Var det klamydia?".

Hvilket af de 10 ovenstående 'Rita'-citater fra tredje sæson, synes du er bedst? Deltag i afstemningen her i artiklen.

Se finalen på 'Rita III' mandag d. 11. maj kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play