TV

Hjerneforsker: Ikke noget problem, at vores koncentrationsevne er lavere end en guldfisks

Overskriften herover er sat lidt på spidsen, for selvfølgelig har mennesket en højere koncentrationsevne i forhold til en guldfisk – når vi fordyber os i noget.

Men den lille gyldne fisks evne til at koncentrere sig når op på ni sekunder og slår ifølge en ny undersøgelse fra Microsoft dermed os mennesker, når vi splitter vores opmærksomhed op i to. For så snart du opdeler din opmærksomhed og forsøger at multitaske, så koncentrerer du dig mindre om de ting, du i realiteten er i færd med.

Når man eksempelvis sidder med sin smartphone og samtidig prøver at følge med i hvad der sker i tv’et, så ligger menneskets såkaldte ’attention span’ (opmærksomheds-evne) på små otte sekunder, viser undersøgelsen. Det er i øvrigt et fald på fire sekunder i løbet af det seneste årti.

Men en ’attention span’ på otte sekunder er ikke nødvendigvis lig med et problem, mener hjerneforsker Jon Wegener.

- Det lyder selvfølgelig ikke så godt, at mennesket bliver overhalet af guldfisken, men jeg synes ikke der er nogen særlig grund til bekymring omkring den her ’attention span’ på otte sekunder. At det gennemsnitlige tal er faldende kan hænge sammen med, at flere mennesker i dag netop gør flere ting samtidig i forhold til tidligere på grund af de nye teknologier. Smartphonen er jo blevet allemandseje, og vi bruger den flittigt på alle tidspunkter af døgnet, siger Jon Wegener til tv2.dk.

Han uddyber med, at den opdelte opmærksomhed heller ikke kan sammenlignes med den dybe koncentration, som opstår, når man fokuserer på kun én ting.

- Så længe folk stadig kan lave opgaver og fordybe sig, så er det her ikke noget problem. Man skal passe på med ikke at blive for forskrækket over udviklingen. Vi bør i stedet glæde os over, at vi mennesker er karakteriseret ved at være helt fantastisk adaptive, og at vi trods alt har evnen til at have fokus på mere end én ting af gangen. Mennesket forandrer sig, og det behøver vi ikke frygte, siger Jon Wegener.

Uro kan give stress

Til gengæld skaber det bekymring hos hjerneforskeren, når man taler om selvsamme udvikling i forhold til sundhed og velvære.

For når telefonen bipper, samtidig med at en ny mail tikker ind på computeren og nyhederne kører i baggrunden, mens man egentlig prøver at lave noget arbejde eller være sammen med familien, så kan den form for multitasking være med til at udvikle stress.  

- Vi får aldrig ro, hvis alt kører på én gang, og man hele tiden skal omstille sig fra det ene til det andet. Udviklingen har gjort, at når vi er i gang med noget, så venter vi ubevidst på, at vi snart skal afbrydes af noget andet. Heldigvis er menneskets organisme god til at adaptere sig til omgivelserne, men hjernen har også brug for ro. Hvis det hele kører uafbrudt uden pauser, så kan det skabe en permanent stress, som kan lede videre til alverdens sygdomme, siger Jon Wegener.