TV

Er dit barn motorisk god nok til børnehaveklassen? Tjek det her

Hvert tredje barn er motorisk bagud, når det starter i børnehaveklasse.

Derfor har TV 2 bedt fysioterapeut Vibeke Winter, der har arbejdet med børns motorik gennem 20 år, om at komme med en liste over de ting, du som forælder skal holde øje med for at se, om dit barn er klar til at starte i børnehaveklasse.

Retningslinjerne er generelle. Som forælder bør du lægge lidt til eller trække lidt fra alt afhængig, hvornår på kalenderåret, dit barn er født.

 • Rotationer:

  Dit barn skal være glad for at dreje rundt og synes, det er fantastisk at snurre, rulle, slå kolbøtter. Du kan teste evnen til at rotere på et gyngestativ. Her skal dit barn ikke kun gynge frem og tilbage, men også rotere.  

 • Højder:

  • Dit barn skal være tryg ved højder. Det vil sige, at barnet selv skal kunne gå og ned ad trapper med et enkelt benskifte på hvert trin. Det skal gælde på alle trapper, og ikke kun dem, de vant til hjemmefra. Det er dog okay, hvis trapperne derhjemme er lidt nemmere at klare end dem på den nye skole.
  • Dit barn skal også have det godt med at stå på noget, der for eksempel er over en meter højt - uden at holde i noget.
  • Du kan også teste dit barn motorik i højderne ved at lade dem kravle i træer. Dit barn skal kunne lidt at kravle i træer.
 • Dit barn skal være tryg ved højder. Det vil sige, at barnet selv skal kunne gå og ned ad trapper med et enkelt benskifte på hvert trin. Det skal gælde på alle trapper, og ikke kun dem, de vant til hjemmefra. Det er dog okay, hvis trapperne derhjemme er lidt nemmere at klare end dem på den nye skole.
 • Dit barn skal også have det godt med at stå på noget, der for eksempel er over en meter højt - uden at holde i noget.
 • Du kan også teste dit barn motorik i højderne ved at lade dem kravle i træer. Dit barn skal kunne lidt at kravle i træer.
 • Grovmotorisk:

  Dit barn skal kunne; hinke 20 gange fremad med begge ben, hoppe 10 gange fremad med samlede ben i rytme, hoppe på trampolin uden problemer, hoppe ned fra afstande på cirka en meter, løbe fremad og hoppe over en grøft på cirka 50 centimeter uden at falde i vandet, hoppe baglæns ned fra en højde på cirka 25 centimeter med samlede ben, løbe gadedrengshop, gå sidelæns, slå kolbøtter uden hjælp og med bøjet nakke, gå balancegang på en otte centimeter bred kant med en halv meter ned til jorden, hoppe ned fra en ribbe og lande på en madras.  

 • Bolde:

  Med en bold skal dit barn kunne gribe en stor en af slagsen - også selv om den ikke kastes direkte. Hvis det drejer sig om den noget mindre tennisbold, skal barnet kunne gribe den fra en afstand på cirka to meter. Desuden skal dit barn kunne drible og kaste en tennisbold.  

 • Cykling:

  Med en voksen ved sin side skal et skoleklart barn kunne cykle sikkert på to hjul, være i stand til at stige af og på cyklen, bremse op og give tegn i trafikken.  

 • Udendørs leg:

  Dit barn skal kunne sjippe og køre på rulleskøjter  

 • Finmotorisk:

  Dit barn skal kunne; lyne og knappe sin jakke, skrælle, skære, skænke mælk, spise med kniv og gaffel og låse en dør med nøgle.