Lola: Sådan taler du om valg med dine børn

Dine børn kan ikke undgå at se det. Valget er alle steder. På lygtepæle, i fjernsynet og i aviserne. 

Derfor bør du som forælder sætte dit barn ind i, hvad valg og politik er for en størrelse. Men pas på, for du kan nemt komme til at lade din politiske holdning smitte af på dem, og det advarer familierådgiver Lola Jensen imod.

- Man skal løfte blikket og bruge alle de muligheder, man ser i det offentlige rum, så de får historien gennem fortællingen. Hvis dit barn skal i 0. klasse efter ferien, kan du bruge bogstaverne på valgplakaterne og så forklare om, hvorfor valgplakaterne sidder på lygtepælene, forklarer familierådgiver Lola Jensen.

Vigtigt at tale om valget

Hun mener, at det er vigtigt at tale om valget med sit barn, da det er med til at give dem en demokratisk dannelse. Når børnene begynder at forstå, at der er valg - ved 4-5 års alderen - er det en god idé at forklare om processen. Du kan eksempelvis sige, at politikerne hænger i lygtepælene for at appellere til vælgerne om forskellige politiske sager.

- De mindste børn spørger jo løs, og så finder du svaret, men du må ikke diskutere politik med de små børn, siger Lola Jensen.

Hvis dine børn derimod er i pre teenagefasen - omkring 10-12 år - kan du sagtens begynde at tale med dem om det konkrete politiske indhold, som partierne har holdninger til. Men det er stadig vigtigt at bevare den gode tone og tale pænt om politikerne.

- Man skal se på det på den måde, at det er vigtigt, at man danner en kommende demokratiker, for demokratiet er ikke en selvfølge, kan man jo se rundt om i verden, siger Lola Jensen.

Kan ende grueligt galt

Hvis du som forælder ikke tager opgaven seriøst, kan det ende med, at dine børn går rundt og brænder carporte af og chikanerer politikernes børn. Det er svært at gøre andet, hvis det er det, forældrene taler om derhjemme, mener Lola Jensen, der ser en tendens til, at den grove tone over for politikerne smitter af på børnene.

- Hvis man finder på de her ting (carport afbrænding og chikane, red.), så er det fordi, man ikke er dannet til at skille det ad og sige, at det her er en politiker, der passer sit arbejde, siger Lola Jensen.

Nedenfor kan du se Lola Jensen svare på seernes spørgsmål om valg.