Seks skarpe råd fra topstudenten: Sådan scorer du 12-taller på stribe

Den søde studentertid nærmer sig med hastige skridt. Men måske mangler du lige et par 12-taller for at få snittet, der giver dig adgang til drømmeuddannelsen. 

Derfor har TV 2 allieret sig med en topstudent, der giver sine bedste eksamenstips videre. Nicklas Brendborg blev sidste sommer student fra Aalborg Handelsskole med 31 12-taller i bagagen. Samlet set gav det ham et gennemsnit på 13,35.

Siden da har Nicklas Brendborg været ude at se den store verden, men han har naturligvis ikke ligget på den lade side af den grund. Undervejs på rejsen har han og hans kammerat Lars Horsbøl Sørensen skrevet bogen Topstudent. Her er deres bedste råd til at gå til eksamen og få de famøse 12-taller, som de tilsammen har fået 57 af.

Seks råd: Her er vejen til 12-tallerne

  1. Brug hjælpemidler

    • Der findes mange online hjælpemidler, som Nicklas Brendborg selv har benyttet sig at. Hans favoritter er Anki og Quora.
    • På Anki kan man terpe udenadslære. Hvis du for eksempel skal kunne huske 500 tyske verber, så kan du lære dem der.
    • Quora er en side, hvor du kan stille spørgsmål, og så kan alle brugerne svare, men ofte kommer svarene fra Harvard-professorer og NASA-ingeniører - altså er det meget velkvalificerede svar.
  2. Der findes mange online hjælpemidler, som Nicklas Brendborg selv har benyttet sig at. Hans favoritter er Anki og Quora.
  3. På Anki kan man terpe udenadslære. Hvis du for eksempel skal kunne huske 500 tyske verber, så kan du lære dem der.
  4. Quora er en side, hvor du kan stille spørgsmål, og så kan alle brugerne svare, men ofte kommer svarene fra Harvard-professorer og NASA-ingeniører - altså er det meget velkvalificerede svar.
  5. 10 procent ekstra

    Sørg for at have en smule viden uden for pensum, som du kan imponere med. Det, der adskiller 10 er 12, er ofte meget lidt, så her kan det hjælpe at opfylde alle forventningerne - og så lige vide 10 procent mere. Men hvor kan man så finde den ekstra viden? - Læs de faglige mål for faget på Undervisningsministeriets hjemmeside. De mål skal du sørge for at opfylde, men derudover skal du kunne noget ekstra. Det ekstra kan du få et hint til ved at spørge din lærer, hvad det allervigtigste er ved faget. Derefter kan du søge på eksempelvis Quora, siger Nicklas Brendborg.  

  6. Fake it till you make it

    Forskning viser, at hvis du agerer nervøst, så bliver du det også. Men hvis du agerer som om, du har selvtillid, får får du det også. - Tving din krop til at gøre på en specifik måde, for så bliver du mere selvsikker. Hav kontrol over dig selv og snyd din hjerne, siger Nicklas Brendborg. Han anbefaler, at man øver sit kropssprog, så man ved eksamensbordet ikke ender med at have nervøse træk som for eksempel at pille ved et smykke.  

  7. Lav systemer

    Ved de skriftlige eksamener er det vigtigt at sætte stoffet i systemer, som du kan bruge til eksamen. Nicklas Brendborg satte selv sin matematikeksamen i system, og det hjalp. - De tester dig stort set i det samme hvert år, så tag de gamle eksamenssæt frem og lær dem. Ved din egen eksamen vil de nok lave en lille ændring, men princippet er næsten det samme, så opbyg et system, siger Nicklas Brendborg.  

  8. Gå ikke før tid

    Når du først er gået ud fra en skriftlig eksamen, er det for sent at komme tilbage, når der pludselig dukker et eller andet op i dit hoved. - Jeg har selv prøvet at opdage, at der også var en bagside på en opgave. Der kan ske alt muligt, selvom man er færdig. Du kan også pludselig komme i tanke om, at du har brugt de forkerte tal, og så er det træls at ligge hjemme på sofaen, siger Nicklar Brendborg.  

  9. Forberedelse er alfa og omega

    - Over halvdelen af kampen er din forberedelse. Hvis du er i tvivl, om du skal øve en ekstra gang, så gør det, foreslår Nicklas Brendborg. Han mener, at nervøsitet og forberedelse går hånd i hånd, så jo mere forberedt, du er, jo mindre nervøs bliver du.  - Du må ikke have sorte huller, som du kan risikere at blive spurgt om, forklarer han.

Øverst i artiklen kan du se et indslag fra Nicklas Brendborgs eksamen sidste sommer.

Denne artikel er oprindelig publiceret 13. maj 2015