TV

Mor til selvmordsoffer: Jeg forstår stadig ikke, hvorfor hun gjorde det

Du kan se 'Teenage-selvmordene' på TV 2 PLAY.

For to år siden tog 18-årige Michelle sit eget liv. Det kom totalt bag på hendes nærmeste. Hverken hendes mor eller gode veninde havde mistanke om, at Michelle gik rundt med selvmordstanker.

- Jeg var godt klar over, at hun var ked af nogle ting, og hun kunne have det dårligt med sig selv. Så ville hun gerne have en ny næse, eller også syntes hun, at hun var lidt for tyk. Det var sådan nogle ting, hvor jeg egentlig tænkte, det var småting, forklarer Michelles mor Charlotte Olesen.

Selv efter tabet af Michelle er kommet lidt på afstand, er hun stadig ikke nået frem til et svar, og Michelle selv efterlod intet afskedsbrev den nat, hvor hun sprang ud foran et tog.

- Jeg er ikke tæt på at finde ud af det. Hun havde ikke skrevet noget, og jeg kan ikke spørge hende, for hun er her ikke længere, siger Charlotte Olesen.

Ingen tegn på selvmordstanker

Michelle var også tæt på veninden Tanja Høivang, men hun havde heller ingen mistanke om, at Michelle kunne finde på at tage sit eget liv.

- Vi har gået i skole sammen, og der har været nogle svære tider med mobning. Men efterhånden, som vi blev ældre, virkede hun bare så livsglad, så jeg har aldrig haft den tanke, at det kunne komme dertil, siger Tanja Høivang.

I en rundspørge, som TV 2 har lavet på fem af landets gymnasier, svarer 35 procent af eleverne, at de har haft selvmordstanker. Ofte har tankerne været begrundet i meningsløshed. Om det er derfor, 18-årige Michelle tog sit liv, får vi aldrig svar på.

I klippet nedenfor kan du høre Michelles mor fortælle mere om den frygtelige nat, hvor hun fik beskeden om sin datters selvmord.

TV 2 DOKUMENTARS ETISKE OVERVEJELSER

  • Under researchen til dokumentaren 'Teenage-selvmordene har TV 2 Dokumentar rådført sig med flere eksperter inden for selvmordsforskning. Alle har tilkendegivet, at det er vigtigt at sætte fokus på selvmord blandt unge i en tv-dokumentar, da selvmord generelt er tabubelagt i samfundet.
  • TV 2 Dokumentar har under hele forløbet lænet sig op ad WHO’s anbefalinger til medier, der dækker emnet selvmord.
  • De to eksperter i dokumentaren, Lilian Zøllner, leder for Center for Selvmordsforskning og Eirin Garnås, psykolog ved Klinik for selvmordsforebyggelse i Herning har begge set programmet igennem, inden det blev sendt.