TV

Ena Spottag efter hadsk besked: Jeg er stolt af at være rund

Se 'Vild med dans' på TV 2 PLAY

Nej, hun er ikke en streg i luften.

Det er skuespilleren og 'Vild med dans'-deltageren Ena Spottag udmærket selv klar over.

Men hvorfor er det nærmest en selvfølgelighed, at kvinder skal være åleslanke og ikke må have bare lidt på sidebenene for at kunne blive kategoriseret som lækre og sexede?

Læs også: Ena rystede hofter for alle pengene: Jeg følte mig som et wildcard

De tanker er for alvor blusset op i Ena Spottags hoved, efter hun i weekenden modtog en ubehagelig privatbesked i sin mailboks på Facebook fra en kvinde, hun slet ikke kender.

- Jeg synes det er utroligt i stadig er med i vild med dans fordi du er så tyk. Folk der er så tykke de plejer ikke at udstille sig på den måde du gør Du var pisse elendig da du startede men kom dog lidt efter det på et tidspunkt. Men jeg fatter ikke du er der endnu. Det er skide sjovt at se en tyk danse så fortsæt du bare vi andre har lidt at grine af hahaha, lyder et direkte afskrevet uddrag af beskeden, som Ena Spottag modtog efter ikke at have besvaret en venneanmodning fra kvinden.

Se Ena Spottag og Thomas Evers Poulsens i en tango i videoen øverst og se dem i en salsa i videoen her:

Ena Spottag delte efterfølgende beskeden på sin Facebook-væg – ikke for at hænge kvinden ud, men fordi hun pludselig indså, at der nu er opstået et helt nyt og vigtigere lag i hendes deltagelse i 'Vild med dans' andet end at få sig en sjov og lærerig oplevelse.

- Jeg ser mig selv som værende repræsentant for, at man skal have lov til at være den, man er. Jeg føler pludselig, at jeg bærer min krop helt anderledes, og jeg er pissestolt af at være en rund kvinde, siger Ena Spottag til TV 2.

Særpræg er en styrke

Den 30-årige skuespiller, der er blevet landskendt i sin rolle som køkkenpigen Martha i TV 2-serien 'Badehotellet', har aldrig lagt skjul på, at hun betegner sig selv som lidt af stereotypen på en nørd – altså typen, der er vild med at læse superhelte-tegneserier, spille computerspil og ikke bruger tid på at gå op i hverken tøj eller hår.

Læs også: Henderson og Bramsen optræder live i 'Vild med dans'

Men selvom hun har oplevet nogle "ikke særligt charmerende" ting fra andre omkring sig i både sit privat- og arbejdsliv og med egne ord tit har været "lidt ved siden af", så er hun aldrig selv blevet mobbet, hverken på grund af sit udseende eller sin "nørdethed". 

- I mit arbejde som skuespiller har jeg været nødt til at blive venner med mine særpræg – med at jeg er rund, har en lille mund osv. Og selvom nogle af og til får sagt noget skørt om min vægt, så er jeg heldigvis hurtigt blevet venner med det. Jeg valgte fra start af at gøre mine særpræg til min styrke i stedet for min svaghed, siger Ena Spottag og fortsætter:

- Man skal være stolt af den, man er, og de forskelligheder vi alle sammen har, er det, der gør verden værd at leve i. Tænk, hvor trist det ville være, hvis vi bare gik rundt og lignede hinanden. Vi er afhængige af hinandens forskelligheder.

Mere end bare en havheks

Ena Spottag har altså for længst lært at leve med, at hun ikke ser ud som modellerne på forsiderne af modemagasinerne eller størstedelen af sine skuespilkolleger, men det irriterer hende, at medierne og samfundet stadig kan rynke på næsen af kombinationen af at være rund og kvinde.

Læs også: Elming fejrer spektakulært jubilæum: Her er hans største øjeblikke i 'Vild med dans'

Hun peger på den prisbelønnede skuespiller Nicolas Bro som eksemplet på, at det er accepteret, at en mand af en vis størrelse sagtens kan blive opfattet som et sexsymbol, når han eksempelvis står på teaterscenen som Macbeth, men at der gælder helt andre regler for kurvede kvinder.

- Buttede kvinder kan få lov til at spille roller som havheksen Ursula i 'Den lille havfrue', og det er altså på tide, at vi ligesom mændene også kan blive anset som både sexede og sjove for den sags skyld, siger Ena Spottag.

Bliver mere kvinde

I de kun to måneder, Ena Spottag har været en del af 'Vild med dans'-universet, har hun allerede prøvet adskillige ting, hun aldrig tidligere har interesseret sig det mindste for; hun får sat sit hår op, får lakeret sine negle og ifører sig både lange, dramatiske kjoler og kortere, sexede kjoler. Hele processen har gjort indtryk på skuespilleren.

Læs også: Karen Mukupa satte sæsonrekord: Endelig gav jeg slip

- Den måde, jeg klæder mig på, smitter da også af på, hvad jeg føler, og jeg er begyndt at føle mig mere som en kvinde. En kvinde med samme interesserer som en teenagedreng, men stadigvæk. Det er ofte et tabu, at man kan være rundt og sexet, men de seneste måneder er min krop blevet ret sexet, og jeg er kommet endnu mere i kontakt med den end tidligere. Seksualitet er noget, der kommer indefra, og jeg er for alvor ved at lære min at kende gennem dansen, siger Ena Spottag og tilføjer:

- Jeg er glad og stolt af at være med i 'Vild med dans'. Det er et vidunderligt mærkeligt eventyr, og min krop har en fest.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2.