TV

Her er syv symptomer på kræft, du ikke bør overse

Hvert år rammes omkring 35.000 danskere af kræft, som er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år, og i uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på kræft, når de sammen med danskerne samler ind til kampen mod kræft.  

I Danmark har vi stadig den dårligste kræftoverlevelse i Norden. En af grundene til det er, at vi er for langsomme om at gå til lægen, når vi får symptomer, der kan være tegn på kræft. Det forklarer tidligere overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten. 

- De fleste er i dag opmærksomme på, at de skal gå til lægen, hvis de får uforklarlig blødning eller modermærker, der ændrer sig, men symptomer som synkebesvær, uforklarligt vægttab, hoste, ændret afføringsmønster og knuder eller hævelser kan også være tegn på kræft, siger hun til TV 2. 

Syv symptomer, du bør gå til lægen med

Hos Kræftens Bekæmpelse har man fremhævet syv symptomer, der kan være tegn på kræft, og som man bør gå til lægen med, hvis det varer for længe. Blandt de ting, man måske ikke lige tænker over, er blandt andet diarré og forstoppelse, hæshed og ondt i halsen.

Du kan klikke på kroppen nedenfor og læse mere om de syv symptomer, der kan være tegn på kræft og kræver et lægebesøg. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)

Et råd, der går igen ved mange af symptomerne, er, at du bør kontakte din læge, hvis du for eksempel har diarré, forstoppelse, hoste eller ondt i halsen i mere end en måned – altså længere tid, end hvad man kan forvente en normal forkølelse eller et maveonde kan tage.

- Tiden spiller en vigtigt rolle. Hvis man vil opnå en god helbredelsesprocent, gælder det om at være tidligt ude. Hvis du for eksempel har ondt i halsen eller hoster i længere tid, end man kan forvente en normal forkølelse tager, altså omkring tre-fire uger, så skal man undersøges, forklarer Iben Holten. 

Knæk Cancer

  • I uge 43 sætter TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft. 
  • I Knæk Cancer-ugen vil blandt andet ’Go’ aften Danmark’, ’Go’ morgen Danmark’, 'Vild med dans' og TV 2-regionernes nyhedsudsendelser sætte fokus på kræft. 
  • Du kan følge Knæk Cancer på tv, knækcancer.tv2.dk, Facebook, Instagram og via aktiviteter i hele landet
  • Knæk Cancer kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober

Så mange døde af kræft i 2013

Antallet af kvinder per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013 (Aldersstandardiseret rate pr. 100.000 indbygger)

Danmark: 214,7

Sverige: 177,9

Norge: 176,9

Finland: 156,5

Antallet af mænd per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013:

Danmark: 299, 9

Norge: 265

Sverige: 237,8

Finland: 241,9

Kilde: NORDCAN