Kræftramte Elin kæmper stadig: Hun er det sejeste menneske, jeg kender

16x9
- Jeg drømmer om, at Elin får et langt og lykkeligt liv, siger Elise Abildgaard om sin toårige datter, der er ramt af en sjælden kræftsygdom Foto: Privatfoto

Du kan se en tidslinje over Elins kræftforløb nederst i artiklen

Elin er to år. Hun bor sammen med sine forældre Mads og Elise i Malmø.

Elin kan godt lide hunde. Hun elsker at skråle med på temasangen til Disney-filmen ’Frost’ i bilen. Hendes yndlingsrestaurant ligger i Ikea. Hun er en glad pige, men hun kan også godt finde på at sige ”gå væk, mor” - hun vil nemlig gerne bestemme det hele selv.

På mange måder er hun ligesom alle andre børn på hendes alder. Og så alligevel ikke, for Elin har kræft.

- Hun er det sejeste menneske, jeg kender, konstaterer Elins mor Elise Abildgaard.

Massiv opbakning til Knæk Cancer-indsamling
Familien Abildgaard blev sidste år landskendt, da forældrene oprettede en indsamling for Elin til fordel for Knæk Cancer. Der var massiv opbakning, og da Elise Abildgaard kort tid efter fortalte sin historie til TV 2, tog indsamlingen yderligere fart.

Læs også: - Tænk, at et barn uden stemme kan få så stor en røst

I alt lykkedes det den lille familie af få samlet 111.000 kroner ind på en måned. En bedrift, de i dag ser tilbage på med stolthed.

- Vi nyder, at vi gjorde det skidegodt sidste år. Men vi har ikke planer om at oprette en ny indsamling i år - vi har været så meget igennem. Vi er trætte, siger Elise Abildgaard, som nøjes med at følge årets Knæk Cancer-kampagne fra sidelinjen.

"Vi er en meget stærk familie"
Det har været et turbulent år for Mads, Elise og Elin Abildgaard, som har brugt mere tid på sygehuse end i deres eget hjem. Når Elise Abildgaard skal beskrive sin familie i dag, er det ordet ’trekløver’, der rammer bedst. 

- Vi er en meget stærk familie. Vi er forenet, vi hører sammen - og kæmper sammen, siger hun.

Elin fik konstateret neuroblastom, en sjælden form for kræft i nervesystemet, for halvandet år siden. Dengang var hun kun 13 måneder gammel og havde aldrig tidligere været syg. Beskeden fra lægerne ramte de nybagte forældre som en hammer.

Læs også: Elin syg af kræft: Hvordan kan man sige farvel efter et år?

Elin har siden været igennem et utal af behandlinger og en stamcelletransplantation, som Elise Abildgaard kalder ”forfærdelig” og ikke kan snakke om uden at få det fysisk dårligt.

23 timer lang operation
Den største milepæl var i november sidste år, hvor Elin gennemgik en stor operation. Kræfttumoren i hendes mave skulle fjernes, og operationen var sat til at vare 18 timer. Kirurgerne virkede bange, fortæller Elise Abildgaard.

- De kunne ikke berolige os, og det var rigtig svært for os. Jeg har aldrig nogensinde været så bange. Jeg var virkelig angst.

Få overblikket over hele Elins forløb nederst i artiklen, hvor du også kan se flere billeder af hende og forældrene Mads og Elise Abildgaard

Ventetiden var et mareridt for Mads og Elise Abildgaard. De kunne ikke sove. De kunne ikke spise. I tavshed sad de i timevis og kiggede ud i luften i et venteværelse på sygehuset i den svenske by Lund, der ligger tæt på parrets hjem. Hver gang nogen gik forbi døren, gibbede det i dem begge.

- Jeg tænkte på, om jeg mistede hende. Jeg havde fysiske smerter. Det var ret syret. Jeg havde ondt i struben og trykken for kravebenet, husker Elise Abildgaard.

Cancerfri - men ikke rask
Efter yderligere fem timers operation den efterfølgende dag lykkedes det kirurgerne at få en stor del af tumoren ud. Tilbage er nu en ring af celler, der sidder rundt om Elins hovedpulsåre. Cellerne er ikke aktive, og derfor betragter lægerne Elin som cancerfri.

Selvom man kan leve et helt voksenliv med såkaldte dovne kræftceller i kroppen, er forældrene stadig bekymret.

- Cellerne kan vågne, og det er det, vi er super bange for. De skal bare ikke være der. For os er hun først rask, den dag der ikke er flere cancerceller tilbage i hendes krop, forklarer Elise Abildgaard.

Hvad drømmer du om?
- Jeg drømmer om, at Elin får et langt og lykkeligt liv. Jeg er egentlig fuldstændig ligeglad med, hvor hun havner, og om hun bliver surferbums eller direktør. Bare hun har det godt og er glad.

Tror du stadig på, at hun får et langt liv?
- Ja. Der er selvfølgelig dage, hvor jeg er bange. For få dage siden sagde vi farvel til en lille fighter med samme sygdom som Elin, som vi havde knyttet os til. Vi kender også forældrene. Det rammer en, hvor man er allersvagest. Det fik mig til at tænke på, om vi også kommer derhen, hvor vi skal sige til folk, at de skal komme og sige farvel til Elin. Men nej. Det kommer ikke til at ske. Hun kan ikke ikke klare den. Det kapitel eksisterer simpelthen bare ikke i vores familiebog.

"Vi håber på at få verdens bedste julegave"
Familien Abildgaard venter nu på, at kalenderen viser 14. november. Her giver lægerne besked om Elins tilstand, og først derefter kender familien det videre forløb.

- Det er faktisk det værste. Der har været en plan for det seneste halvandet år, men hvad skal der så ske nu? Hvad nu hvis kræften ikke er væk? Hvad gør vi med hendes tarm, der er blevet skadet under operationen?, siger Elise Abildgaard og tilføjer efter en tænkepause:

- En af vores rigtig gode venner, der selv har kræft, er en god støtte for os. Han siger: ”Tænk ikke ’hvad nu hvis’. Brug ikke energien på i morgen, men den dag, du står i, og tag den oppefra og ned”. Det prøver vi at gøre.

- Vi håber og beder til, at vi får verdens bedste julegave i år.

TIDSLINJE: Elins kræftforløb
2014
April
De første symptomer viser sig
Privatfoto
Elin er under et år gammel, da de første symptomer på hendes kræftsygdom viser sig. Hun har aldrig før været syg, da hun i påsken bliver forkølet og får feber. Hun begynder også at trække på det ene ben og vil ikke længere støtte på det.
Maj
Fødselsdag med feber og smerter
Mads og Elise Abildgaard er taget til Aalborg for at fejre Elins etårs fødselsdag med familien. Pinsedag får Elin høj feber og pludselig ondt i det andet ben.

Mads og Elise Abildgaard pakker bilen og kører direkte til sygehuset i den svenske by Lund, der ligger tæt på deres hjem i Malmø. Turen tager fem timer, og Elin græder hele vejen.
15. juni
Elin får sin diagnose
Privatfoto
Efter flere dage med undersøgelser, ultralydsscanninger og røntgenbilleder er lægerne klar med en diagnose: Elin på 13 måneder har kræft.

- ”Jeg er fra Afdeling 64. Ved I, hvad det er?”, spurgte lægen os. ”Det er børnecancerafdelingen, og jeg tror, I skal sætte jer ned”. Jeg tænker, at det er starten på slutningen, og jeg får kvalme. Jeg kaster op. Det må være en fejl, fortæller Elins mor Elise Abildgaard.

Men det er ikke nogen fejl. Lægerne har fundet en svulst i Elins mave, og den er stor. Meget stor. 10 centimeter i diameter.

Ved operation finder lægerne ud af, at Elin har neuroblastom, som er kræft i nervesystemet. En sygdom, der rammer mellem otte og 10 børn om året i Danmark.

Lægerne meddeler, at kræften er i stadie fire, og til Elise Abildgaards spørgsmål om, hvad stadie fem er, lyder svaret: ”Der er ikke noget stadie fem”.
September
Familien opretter Knæk Cancer-indsamling
Privatfoto
Ord som neuroblastom, kemo og infektionstal bliver en naturlig del af hverdagen, og sygehuset i Lund bliver familiens andet hjem. Elins behandling består af tre dages skrap kemo efterfulgt af syv dages pause.

I de dage, hvor behandlingen står på, flytter familien ind på børnecancerafdelingen. Nogle gange får Elin lov til at komme hjem mellem behandlingerne, andre gange spænder infektioner ben for hjemturen, og så må familien blive og tage to behandlinger i træk.

Elise Abildgaard er ked af det og beslutter sig en dag i september for at oprette en indsamling for Elin til fordel for Knæk Cancer.

- Jeg tror, vi er et sted, hvor der ikke er plads til at være i sorg. Det hjælper ikke Elin. Vi skal gøre en forskel for hende og for andre. Så er vi stærke for hende, siger hun og tilføjer:

- Når jeg er alene og ligger og kigger op i loftet, er jeg skide bange. Gud forbyde, at nogen tager hende fra mig. Det kommer ikke til at ske. Det giver nærmest overnaturlige kræfter, og så kommer overskuddet til at hjælpe andre.
Oktober
Elins indsamling runder 100.000 kroner
Privatfoto
Mads og Elise Abildgaards mål med Elins indsamling er at få skrabet 5.000 kroner sammen. ”Det er jo mange penge”, siger de til hinanden. Men opbakningen er stor, og beløbet bliver indsamlet på under 10 timer.

Indsamlingen tager yderligere fart, da Elise Abildgaard fortæller sin historie til TV 2. Ved afslutningen på Knæk Cancer-ugen er beløbet på 111.000 kroner.

- Det er bare helt vildt. Jeg synes, det er så utrolig flot, at så mange mennesker er gået sammen om at hjælpe. Det er utroligt, at et barn uden stemme kan få så stor en røst, siger Elise Abildgaard.
November
Lægerne finder neuroblastom i Elins knoglemarv
Privatfotos
Den kommende tid er præget af komplikationer. Elin skulle have høstet stamceller, men lægerne har også fundet neuroblastom i hendes benmarv, der skulle benyttes.

Elise Abildgaard er både vred og skuffet og vælger at gå en lang tur, der ender i Lunds domkirke, hvor hun får ny energi. "Game on, hende får du sgi ikke lov at tage", tænker hun.

Da hun kommer tilbage til sygehuset, åbner hun den pakke, som er blevet sendt til Afdeling 64 fra Flensted Mobiles.

- 'Pustetrolden' er vores maskot derhjemme, så pakken kom på det helt rigtige tidspunkt, husker Elise Abildgaard.

Elins krop er meget medtaget, hendes værdier er helt i bund. Hun får blodtransfusioner - og får blå mærker alle vegne, når hun falder. Hun skal igennem den hårdeste kemoprotokol for børn på hendes alder.
24. november
Elin gennemgår stor operation
Privatfotos
Elin skal have fjernet sin kræfttumor. Operationen tager i alt 23 timer fordelt på to dage, og Elin ender på intensiv, hvor hun ligger i en uge.

- Aldrig i mit liv har jeg mærket angsten som den dag, siger Elise Abildgaard.

- Jeg tænkte på, om jeg mistede hende. Jeg havde fysiske smerter. Det var ret syret. Jeg havde ondt i struben og trykken for kravebenet.

Operationen går godt, og det lykkes kirurgerne at få 95-98 procent af tumoren ud. Tilbage er nu en ring af celler, der sidder rundt om Elins hovedpulsåre. Cellerne er ikke aktive, og derfor betragter lægerne Elin som cancerfri.

Elins mave og tarm har lidt skade, og hun kan efterfølgende ikke holde noget i sig.
24. december
Glædelig jul
Privatfoto
Indtil om morgenen juleaftensdag er familien indlagt på grund af komplikationer efter Elins operation. Familien får lov til at tage hjem og fejre jul hos Elins moster.

- Nej, hvor fik vi travlt med at stikke af. Tænk nu, hvis vores søde onkologer fortrød, siger Elise Abildgaard.
31. december
Nytårsaften derhjemme
Privatfoto
Familien holder nytår i hjemmet i Malmø.

- Trekløveret blev hjemme uden de store planer. Overskuddet til at holde nytårsfest var der ikke rigtig, fortæller Elise Abildgaard.
2015
4. februar
Stamcelletransplantationen
Privatfoto
Elins stamcelletransplantation begynder sidst i januar med kemoterapi. Fem dage senere får hun selve transplantationen.

- Det er forfærdeligt at se sin datter blive så syg. Mere kan jeg ikke sige om det, siger Elise.

Sådan forgår en stamcelletransplantation
Ved såkaldt autolog stamcelletransplantation får man transplanteret sine egne celler, og behandlingen bruges for at skåne knoglemarven ved intens kemoterapi.

Stamcelletransplantation ved hjælp af ens egne stamceller foregår ved, at man først får en daglig indsprøjtning i fem dage, der får knoglemarven til at producere ekstra mange stamceller, der så løsriver sig og går ud i blodbanen.

Herefter bliver stamcellerne sorteret fra blodet og frosset ned.

Man får den sidste og kraftigste dosis kemoterapi for at dræbe kræftcellerne, og derefter får man så de optøede stamceller tilbage i blodet gennem en kanyle i armen.

Når stamcellerne når ind til knoglemarven, slår de sig ned og danner kimen til en ny knoglemarv. I den følgende periode på 10-16 dage skal stamcellerne dele sig så meget, at de kan forsyne blodet med blodplader, røde og hvide blodceller.

Man er indlagt, mens man venter på, at knoglemarven fungerer igen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
April
14 strålebehandlinger på tre uger
Privatfoto
Elin får efter stamcelletransplantationen 14 strålebehandlinger over 21 dage. På billedet ligger hun på opvågningsstuen efter en af behandlingerne.

Elin elsker at være på besøg på strålingsenheden på Skånes universitetssjukhus i Lund. Her får hun gaver, en god lur og en banan, når hun vågner op, fortæller Elise.
Første tur ud i det fri
Privatfoto
Den første rigtige tur ud i det fri efter stamcelletransplantationen og de efterfølgende strålebehandlinger går til Den Blå Planet i Kastrup.

Akvariet er blevet et af Elins favoritsteder på grund af de mange farver, den dæmpede belysning og gode energi. Familien nyder at være på Den Blå Planet i timevis og bruger ofte tiden på at lege 'find Nemo'.
6. maj
Elins to års fødselsdag
Privatfoto
Elin fylder to år. Hun har haft kræft over halvdelen af sit liv. For forældrene Mads og Elise Abildgaard er det en dag med meget stor betydning.

- Hver fødselsdag, vi får lov til at fejre, er en sejr. Vi kæmper for at fejre hende mange årtier frem, siger Elise Abildgaard.
10. juni
Elin begynder behandling på Rigshospitalet
Privatfoto
Elin er hidtil blevet behandlet på Skånes universitetssjukhus i Lund, men bliver nu indlagt på Rigshospitalet for at få immunforsvarsterapi. Hun skal have fire behandlinger ad fem omgange over de kommende måneder.
Sommerferien ender på sygehuset
Privatfoto
Familien tager på sommerferie i Aalborg. Turen ender dog ikke som planlagt, for Elin bliver indlagt på børnecancerafdelingen på Aalborg Universitetshospital på grund af dehydrering og mavesmerter.
22. august
Team Elin løber Stafet For Livet
Privatfoto
Familien Abildgaard deltager i Kræftens Bekæmpelses indsamlingsaktivitet Stafet For Livet på Frederiksberg. Det er en god dag - faktisk "den bedste dag længe", hvis man spørger Elise Abildgaard, som har planer om at gøre arrangementet til en fast tradition.

- Team Elin vender stærkt tilbage til næste år, siger hun.
Klar til kamp
Familien "gearer op til kamp", når de sidder i i bilen på vej til sygehuset for at begynde en behandling. Det er efterhånden en tradition, at der bliver skruet op for og skrålet med på 'Let it go' fra Disney-filmen 'Frost'.
 
September
Gåtur i efterårsvejret
Privatfoto
Billedet her er taget på årets første rigtige efterårsdag. Det er første gang, Elin er gået så langt. Elise og Mads Abildgaard plejer at have barnevognen med rundt, da Elin hurtigt bliver træt i kroppen, fordi hendes muskler er blevet slappe af at være sengeliggende.
Oktober
Fjerde behandling på Rigshospitalet
Privatfoto
Familien bliver igen indlagt på Rigshospitalet i København. Elin skal igennem sin fjerde behandling med immunforsvarsterapi. Hun har det ifølge sin mor okay, men hun døjer stadig med en tarmskade efter den store operation sidste år.

Tarmen kan ikke tage fuld næring, og det betyder, at Elin har mange afføringer og smerter, når hun spiser. Hun indtager kun flydende kost og er blevet meget tynd. "Hun en lille spirrevip", som Elise Abildgaard siger. 

Familien forsøger også stadig at fordøje informationen om, at der er fundet cancerceller i den del af tumoren, der er tilbage i Elins krop.

I midten af november er Elin efter planen færdig med femte og sidste behandling på Rigshospitalet. Herefter giver lægerne besked om det videre forløb.

- Forhåbentlig går vi fra Riget 14. november og kigger os aldrig tilbage, siger Elise Abildgaard.

Kort tid efter denne artikel blev publiceret, har Elise Abildgaards veninde Caroline Bjørnholt Kvist på familiens vegne oprettet en indsamling for Elin til fordel for Knæk Cancer. Du kan finde den her.

Fakta om neuroblastom

 • Neuroblastom er en svulst, som vokser fra en del af nervesystemet uden for hjernen
 • Sygdommen optræder typisk ved binyrerne, i maven eller langs rygraden
 • Det er den hyppigste svulstform hos spædbørn og efter hjernetumor den hyppigste hos børn
 • Der konstateres mellem otte og 10 nye tilfælde af neroblastom om året i Danmark. Oftest bryder sygdommen ud inden skolealderen
 • Årsagen til sygdommen er ukendt
 • Behandlingen omfatter operation, kemoterapi, strålebehandling, immunterapi og knoglemarvstransplantation med egne stamceller
 • Omkring 75 procent af børn med neuroblastom overlever, og det er ofte børn med højrisiko neroblastom, der dør af den
 • Kilder: Børnecancerfonden, Sundhed.dk

Knæk Cancer

 • I uge 43 sætter TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år
 • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft. 
 • I Knæk Cancer-ugen vil blandt andet ’Go’ aften Danmark’, ’Go’ morgen Danmark’, 'Vild med dans' og TV 2-regionernes nyhedsudsendelser sætte fokus på kræft. 
 • Du kan følge Knæk Cancer på tv, knækcancer.tv2.dk, Facebook, Instagram og via aktiviteter i hele landet
 • Knæk Cancer kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober